Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate, količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju u cekumu tovnih pilića (CROSBI ID 720741)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kovač, Ana Marija ; Lozica, Liča ; Dolenec, Marko ; Budicin, Emanuel ; Brozić, Diana ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Gottstein, Željko ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate, količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju u cekumu tovnih pilića // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2022, 108-109. 2022. str. 108-109

Podaci o odgovornosti

Kovač, Ana Marija ; Lozica, Liča ; Dolenec, Marko ; Budicin, Emanuel ; Brozić, Diana ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Gottstein, Željko ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav

hrvatski

Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate, količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju u cekumu tovnih pilića

Hidrolizibilni tanini su kvalitetna alternativa antibioticima u proizvodnji peradi i značajni su za prevladavanje problema povezanih s razvojem bakterijske rezistencije. U istraživanju na 80 jednodnevnih muških pilića ispitan je učinak hranidbenog dodatka tanina (0, 75 g/kg) na mikrobiološke pokazatelje i fermentaciju u slijepom crijevu pilića. Primjena tanina kestena nije imala značajan učinak na tjelesnu masu i konverziju hrane kod pilića starih 42 dana u odnosu na kontrolne piliće. Dodatak tanina značajno je smanjio broj bakterija E. coli u cekumu (7x107 za kontrolnu skupinu i 5x106 za skupinu s dodatkom tanina). Također, izolati E. coli iz skupine s dodatkom tanina pripadali su manje patogenim filo-skupinama E. coli (A, B1, C i E). Ispitivanje fermentacije nije pokazalo značajno smanjenje ukupnog sadržaja nižih masnih kiselina u slijepom crijevu nakon dodavanja tanina. Dodatno, sadržaj maslačne kiseline, koja ima ključnu ulogu u zdravlju crijeva, nije se promijenio nakon dodavanja tanina. Rezultati su pokazali da dodatak kestenovog tanina u hranu za piliće tijekom tova značajno smanjuje broj bakterija E. coli u slijepom crijevu uz selekciju manje patogenih filo- skupina. Istovremeno, primjena tanina nema negativan učinak na proizvodne rezultate niti na koncentraciju ukupnih nižih masnih kiselina i maslačne kiseline. Temeljem navedenog tanini kestena predstavljaju obećavajuću alternativu antibioticima u proizvodnji peradi. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjele interakcije između tanina i različitih hranjivih tvari u probavnom sustavu te definirale odgovarajuće doze u normalnim i stresnim uvjetima.

tanin kestena, E.coli, izmet, tovni pilići

nije evidentirano

engleski

Influence of chestnut tannin on the production traits, quantity of E.coli in faeces and caecal fermentation in broiler chickens

nije evidentirano

Chestnut tannin, E.coli, faeces, broiler chickens

nije evidentirano

Podaci o prilogu

108-109.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2022, 108-109

Podaci o skupu

27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

poster

01.06.2022-03.06.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina