Optimizacija ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity) metode za određivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta origana (lat. Origanum vulgare) (CROSBI ID 450688)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vučilovski, Martina
Šupljika, Filip
hrvatski
Optimizacija ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity) metode za određivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta origana (lat. Origanum vulgare)
Listovi origana (lat. Origanum vulgare) dobar su izvor fenolnih spojeva (antioksidansa) s velikom mogućnošću primjene u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog eksperimenta bio je efikasno provesti ekstrakciju suhih listova origana uz pomoć visokonaponskog električnog pražnjenja (HVED metode). Dobiveni rezultati uspoređeni su s efikasnošću ekstrakcije konvencionalnom metodom. Tretman HVED-om provodio se s različitim vremenom tretiranja, različitim otapalima, različitim radnim plinovima i pri različitim naponima. Kod dobivenih vrijednosti može se uočiti djelomična serija pravilnosti. Prilikom povećanja volumnog udjela etanola, vremena tretiranja i napona dolazi do povećanja vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Najveći prinos bio je kod uzoraka koji su tretirani 9 min, pri 20/25 kV i u 50 %-tnoj otopini etanola.
Origano, fenolni spojevi, HVED metoda, ORAC
nije evidentirano
engleski
Optimization of Oxygen Radical Absorbance Capacity method for antioxidant activity of extracts from oregano (lat.Origanum vulgare)
nije evidentirano
Oregano, phenolic compounds, HVED method, ORAC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
29.06.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb