Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda (CROSBI ID 311985)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rotim, Karla ; Marković, Ksenija ; Vahčić, Nada
hrvatski
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda
Imunoenzimska ELISA metoda (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) se istražuje u posljednje vrijeme kao brza, jednostavna i visokospecifična analitička metoda za unaprjeđenje i standardizaciju kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Med i pčelinji proizvodi se osim zbog nutritivne vrijednosti učestalo koriste i zbog brojnih pozitivnih bioloških učinaka, a ELISA metoda svoju primjenu u standardizaciji njihove kvalitete može pronaći kod utvrđivanja autentičnosti, botaničkog podrijetla te razlikovanja uzoraka prirodnog meda. Metoda se razvija u svrhu određivanja pčelinjih proteina i peptida, kao što su apalbumin-1 i defensin-1, a koji mogu predstavljati biljege izvornosti. Imunoenzimska ELISA metoda primjenu pronalazi i u određivanju peludi određene biljne vrste u svrhu utvrđivanja botaničkog podrijetla, te pri procjeni kvalitete određivanjem enzima, kao i u svrhu razlikovanja uzoraka prirodnog meda određivanjem specifičnih proteina.
ELISA ; imunoenzimska metoda ; med ; pčelinji proizvodi
nije evidentirano
engleski
Immunoenzyme methods in assessment of the quality of honey and bee products
nije evidentirano
bee products ; ELISA ; honey ; immunoenzyme method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16 (3-4)
2021.
109-114
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.16.3-4.2