Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE (CROSBI ID 720658)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Zjalić, Slaven ; Zdunić Zvonimir ; Krička, Tajana HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE // Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.). Zagreb: Krmiva, 2022. str. 64-65

Podaci o odgovornosti

Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Zjalić, Slaven ; Zdunić Zvonimir ; Krička, Tajana

hrvatski

HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE

Kukuruz je jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Republici Hrvatskoj te najraširenija žitarica u svijetu. Neizbježan je i najvažniji sastojak krmnih smjesa u hranidbi životinja te se osim za potrebe skladištenja, zrno dorađuje i s ciljem povećanja njegove probavljivosti u hranidbi životinja. Kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Jedan od načina konzerviranja zrna kukuruza je konvekcijsko sušenje. Najveći otpor prolazu vode kroz zrno prilikom sušenja pruža perikarp, koji zbog svoje građe produžuje put vodi do klice gdje se ona oslobađa. Temeljem navedenog, uvodi se perforiranje kao doradbeni proces kojim se razbija struktura perikarpa te se omogućuje brže otpuštanje vode. Prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz perforiranih zrna 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600 pomoću eksponencijalnih jednadžbi. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja laboratorijskom centrifugom, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom perforiranog zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najveći postotak loma (50, 4%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najmanji postotak loma (34, 0%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.

zrno kukuruza, perforiranje, sušenje, hranidbena vrijednost, skladištenje

nije evidentirano

engleski

NUTRITIONAL PROPERTIES OF A DIFFERENT FAO GROUPS MAIZE KERNELS AFTER PROCESSING

nije evidentirano

maize kernel, perforation, drying, nutritional value, storage

nije evidentirano

Podaci o prilogu

64-65.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022

Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

predavanje

01.06.2022-03.06.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)