HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE (CROSBI ID 720658)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Zjalić, Slaven ; Zdunić Zvonimir ; Krička, Tajana
hrvatski
HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE
Kukuruz je jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Republici Hrvatskoj te najraširenija žitarica u svijetu. Neizbježan je i najvažniji sastojak krmnih smjesa u hranidbi životinja te se osim za potrebe skladištenja, zrno dorađuje i s ciljem povećanja njegove probavljivosti u hranidbi životinja. Kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Jedan od načina konzerviranja zrna kukuruza je konvekcijsko sušenje. Najveći otpor prolazu vode kroz zrno prilikom sušenja pruža perikarp, koji zbog svoje građe produžuje put vodi do klice gdje se ona oslobađa. Temeljem navedenog, uvodi se perforiranje kao doradbeni proces kojim se razbija struktura perikarpa te se omogućuje brže otpuštanje vode. Prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz perforiranih zrna 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600 pomoću eksponencijalnih jednadžbi. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja laboratorijskom centrifugom, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom perforiranog zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najveći postotak loma (50, 4%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najmanji postotak loma (34, 0%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.
zrno kukuruza, perforiranje, sušenje, hranidbena vrijednost, skladištenje
nije evidentirano
engleski
NUTRITIONAL PROPERTIES OF A DIFFERENT FAO GROUPS MAIZE KERNELS AFTER PROCESSING
nije evidentirano
maize kernel, perforation, drying, nutritional value, storage
nije evidentirano
Podaci o prilogu
64-65.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
predavanje
01.06.2022-03.06.2022
Opatija, Hrvatska