Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom (CROSBI ID 450659)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kušević, Tihomir Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom / Aladić, Krunoslav ; Ranilović, Jasmina (mentor); Marija Banožić (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Kušević, Tihomir

Aladić, Krunoslav ; Ranilović, Jasmina

Marija Banožić

hrvatski

Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom

Cilj ovog rada bio je proizvesti ulje iz sjemenki paprike mješavine sorti „Podravka“ i „Slavonka“ primjenom dvostupanjske ekstrakcije koja podrazumijeva prvo postupak hladnog prešanja na laboratorijskoj pužnoj preši, a nakon toga postupak ekstrakcije ulja primjenom superkritičnog CO2. U radu se provelo ispitivanje iskorištenja zaostalog ulja iz pogače, nusprodukta hladnog prešanja ulja sjemenki paprike, pomoću ekološki prihvatljivog otapala CO2 na uređaju za ekstrakciju superkritičnim fluidima pri tlaku od 300 bara i temperaturi od 40 °C. Sastav masnih kiselina ulja utvrđen je primjenom plinske kromatografije s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID), a sastav isparljivih komponenti primjenom mikroekstrakcije na krutoj fazi (HS- SPME) i analize plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom (GC-MS). Pokazalo se da udio ulja dobiven iz sjemenki paprike iznosi 28 %. Ulje sjemenki paprike sadrži najveći postotak linolne kiseline (80, 18 %), dok je najzastupljeniji spoj u aromatskom profilu β-ocimen. Istraživanje je dio istraživačko-razvojnog projekta Podravke, naziva ''Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća KK.01.2.1.02.0069''

sjemenke paprike ; ulje sjemenki paprike ; hladno prešanje ; superkritična CO2 ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Production of Oil from Pepper Seeds with Two Stage Extraction

nije evidentirano

pepper seed oil ; Capsicum annuum ; cold pressing ; supercritical CO2 extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

29.06.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija