Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom (CROSBI ID 450659)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kušević, Tihomir
Aladić, Krunoslav ; Ranilović, Jasmina
Marija Banožić
hrvatski
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom
Cilj ovog rada bio je proizvesti ulje iz sjemenki paprike mješavine sorti „Podravka“ i „Slavonka“ primjenom dvostupanjske ekstrakcije koja podrazumijeva prvo postupak hladnog prešanja na laboratorijskoj pužnoj preši, a nakon toga postupak ekstrakcije ulja primjenom superkritičnog CO2. U radu se provelo ispitivanje iskorištenja zaostalog ulja iz pogače, nusprodukta hladnog prešanja ulja sjemenki paprike, pomoću ekološki prihvatljivog otapala CO2 na uređaju za ekstrakciju superkritičnim fluidima pri tlaku od 300 bara i temperaturi od 40 °C. Sastav masnih kiselina ulja utvrđen je primjenom plinske kromatografije s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID), a sastav isparljivih komponenti primjenom mikroekstrakcije na krutoj fazi (HS- SPME) i analize plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom (GC-MS). Pokazalo se da udio ulja dobiven iz sjemenki paprike iznosi 28 %. Ulje sjemenki paprike sadrži najveći postotak linolne kiseline (80, 18 %), dok je najzastupljeniji spoj u aromatskom profilu β-ocimen. Istraživanje je dio istraživačko-razvojnog projekta Podravke, naziva ''Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća KK.01.2.1.02.0069''
sjemenke paprike ; ulje sjemenki paprike ; hladno prešanje ; superkritična CO2 ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Production of Oil from Pepper Seeds with Two Stage Extraction
nije evidentirano
pepper seed oil ; Capsicum annuum ; cold pressing ; supercritical CO2 extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
29.06.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek