Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima (CROSBI ID 720597)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Djurkin Kušec, Ivona ; Gvozdanović, Kristina ; Kralik, Zlata ; Radišić, Žarko ; Košević, Manuela ; Kralik, Gordana Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima // Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.). Zagreb: Krmiva, 2022. str. 86-87

Podaci o odgovornosti

Djurkin Kušec, Ivona ; Gvozdanović, Kristina ; Kralik, Zlata ; Radišić, Žarko ; Košević, Manuela ; Kralik, Gordana

hrvatski

Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima

Potrošači danas zahtijevaju hranu koja neće samo zadovoljavati njihove nutritivne potrebe, već imati i pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Stoga su danas napori stočarske proizvodnje usmjereni na uzgoj životinja na način da njihovi proizvodi budu dovoljno kvalitetni, higijenski ispravni, ali i da doprinose očuvanju zdravlja potrošača. Optimizacija i manipulacija hranidbe domaćih životinja utječe na njihova proizvodna svojstva, poput rasta, kvalitete finalnog proizvoda i zdravlja životinja, no uporabom različitih hranidbenih strategija može se dobiti i proizvod koji će u odnosu na konvencionalan imati i određeni pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Uporabu takvih strategija, kao i njihov kratkoročni i dugoročni učinak na organizam životinje potrebno je detaljno proučiti, a alate koji nam to omogućuju daje upravo nutrigenomika. Nutrigenomika je relativno nova grana u nizu „omics“ znanosti kojom je moguće utvrditi kako promjene u hranidbi životinje mogu utjecati na aktivnost pojedinih gena u njenu organizmu. Informacije prikupljene ovim putem omogućavaju bolje razumijevanje hrane i hranidbe dajući detaljni uvid u načine djelovanja biološki aktivnih tvari te utjecaj njihovih pojedinih koncentracija i oblika na organizam, omogućavajući na taj način njihovu optimizaciju u cilju dobivanja kvalitetnog proizvoda s pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje.

meso ; biološki aktivne tvari ; genska ekspresija ; nutrigenomika

nije evidentirano

engleski

Nutrigenomic aspects of poultry products enriched with biologicaly active substances

nije evidentirano

meat ; biologically active compound ; gene expression ; nutrigenomics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

86-87.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

poster

01.06.2022-03.06.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)