Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba (CROSBI ID 450594)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jelušić, Valentina Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba / Šamec, Dunja (mentor); Koprivnica, Sveučilište Sjever, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jelušić, Valentina

Šamec, Dunja

hrvatski

Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba

Kopriva (Urtica dioica L.) je jednogodišnja biljka koja raste uglavnom samoniklo. Poznata je njena primjena u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu različitih zemalja, no zbog svog sadržaja bioaktivnih komponenti upotrebljava se i u raznim industrijama. U ovom radu dati je prikaz kemijskog sastava koprive koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata te fitokemikalija. Zbog sadržaja tih komponenti ekstrakti koprive pokazuju biološku aktivnost te pozitivne učinke na ljudsko zdravlje koji su također prikazani u radu. Komponente koje su odgovorne za to pozitivno djelovanje su iz skupine flavonoida koje se nalaze u nadzemnom dijelu te lektin koji se nalazi u korijenu koprive. Upravo zbog sadržaja tih bioaktivnih komponenti kopriva se koristi, osim u gastronomiji, u farmaceutskoj industriji, agronomiji i prehrambenoj industriji. U radu je dati prikaz pripravaka koprive koji se koriste u farmaceutici kao što su čaj i tinkture. Prikazana su razna jela od koprive koja su vezana uz gastronomiju raznih kultura, ali i različiti funkcionalni konditorski i pekarski proizvodi od koprive.

kopriva ; Urtica dioica L. ; čaj ; tinktura ; tjestenina ; čokolada

nije evidentirano

engleski

Nettle (Urtica dioica L.): chemical composition, biological activity and uses

nije evidentirano

nettle ; Urtica dioica L. ; tea ; tincture ; pasta ; chocolate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

11.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Sjever

Koprivnica

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija