Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba (CROSBI ID 450594)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelušić, Valentina
Šamec, Dunja
hrvatski
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba
Kopriva (Urtica dioica L.) je jednogodišnja biljka koja raste uglavnom samoniklo. Poznata je njena primjena u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu različitih zemalja, no zbog svog sadržaja bioaktivnih komponenti upotrebljava se i u raznim industrijama. U ovom radu dati je prikaz kemijskog sastava koprive koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata te fitokemikalija. Zbog sadržaja tih komponenti ekstrakti koprive pokazuju biološku aktivnost te pozitivne učinke na ljudsko zdravlje koji su također prikazani u radu. Komponente koje su odgovorne za to pozitivno djelovanje su iz skupine flavonoida koje se nalaze u nadzemnom dijelu te lektin koji se nalazi u korijenu koprive. Upravo zbog sadržaja tih bioaktivnih komponenti kopriva se koristi, osim u gastronomiji, u farmaceutskoj industriji, agronomiji i prehrambenoj industriji. U radu je dati prikaz pripravaka koprive koji se koriste u farmaceutici kao što su čaj i tinkture. Prikazana su razna jela od koprive koja su vezana uz gastronomiju raznih kultura, ali i različiti funkcionalni konditorski i pekarski proizvodi od koprive.
kopriva ; Urtica dioica L. ; čaj ; tinktura ; tjestenina ; čokolada
nije evidentirano
engleski
Nettle (Urtica dioica L.): chemical composition, biological activity and uses
nije evidentirano
nettle ; Urtica dioica L. ; tea ; tincture ; pasta ; chocolate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
11.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Koprivnica