Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba (CROSBI ID 450592)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jaković, Martina Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba / Šamec, Dunja (mentor); Koprivnica, Sveučilište Sjever, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jaković, Martina

Šamec, Dunja

hrvatski

Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba

Paprena metvica (Mentha piperita L.) je višegodišnja i aromatična biljka iz porodice Lamiaceae. Zbog sadržaja aromatičnih spojeva i fitokemikalija koji pokazuju biološku aktivnost našla je primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada bio je dati sažeti prikaz botaničkih karakteristika, biološke aktivnosti te upotrebe paprene metvice s naglaskom na prehrambenu industriju. U prvom dijelu rada dat je prikaz botaničkih karakteristika, agrotehnika te uvjeta branja paprene metvice. Nadalje dan je prikaz fitokemikalija prisutnih u paprenoj metvici koji joj daju karakteristična organoleptička i bioaktivna svojstva, posebice antioksidacijska i antimikrobna. U različitim industrijama paprena metvica može se koristiti kao dodatak gdje se dodaju svježi ili sušeni listovi, no često se primjenjuje i u obliku ekstrakata i eteričnih ulja čiji je način pripreme također opisan u ovom radu. U posljednjem dijelu rada poseban je naglasak stavljen na primjenu paprene metvice u prehrambenoj industriji kao prirodnog aditiva zbog antioksidacijskog ili antimikrobnog učinka ili pak kao začina koji daje okus i miris, ali i funkcionalna svojstva proizvodima konditorske industrije ili pak osvježavajućim i alkoholnim pićima.

paprena metvica (Mentha piperita L.) ; fitokemikalije ; prehrambena industrija ; antioksidacijska svojstva ; antimikrobna svojstva

nije evidentirano

engleski

Peppermint (Mentha piperita L.): botanic characteristic, cultivation, biological activity and uses

nije evidentirano

Peppermint (Mentha piperita L.) ; specialized plant metabolites with biological activity ; food industry ; antioxidant properties ; antimicrobial properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

11.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Sjever

Koprivnica

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija