Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem (CROSBI ID 720551)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Andabaka, Željko ; Ćorić, Mijo ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Stupić, Domagoj ; Šikuten, Iva ; Tomaz, Ivana ; Tomić, Antonija
hrvatski
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem
Defolijacija je ampelotehnički zahvat kojim se uklanjaju listovi vinove loze. Ovaj zahvat može se koristiti u različitim fenofazama razvoja vinove loze. Ovisno o periodu obavljanja, defolijacija može biti rana ili kasna. Rana defolijacija podrazumijeva period uklanjanje lišća prije cvatnje do zametanja bobica, dok se kasna defolijacija obavlja početkom šare bobica. U ovom radu su istraživana tri termina defolijacije te njihov utjecaj na kemijski sastav grožđa sorte Graševina. Defolijacija nakon cvatnje rezultirala je najvišim sadržajem ukupnih polifenola, kod defolijacije u zoni grožđa početkom šare utvrđen je najviši sadržaj šećera i ukupnih kiselina, dok je defolijacija iznad zone grožđa početkom šare sveobuhvatno imala statistički najmanje značajan utjecaj na kemijski sastav grožđa.
defolijacija ; vinova loza ; Graševina
nije evidentirano
engleski
Influence of a partial defoliation on the chemical composition of grapes of the grapevine variety Grasevina in conditions of the wine growing area Srijem
nije evidentirano
defoliation ; grapevine ; Grasevina
nije evidentirano
Podaci o prilogu
549-553.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska