Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) (CROSBI ID 720515)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Dujmić, Filip ; Karlović Sven ; Dujmić Sandra ; Badanjak Sabolović, Marija ; Pejković Prekslavec, Matija ; Brnčić, Mladen Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) // 57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Grafika Osijek, 2022. str. 242-246

Podaci o odgovornosti

Dujmić, Filip ; Karlović Sven ; Dujmić Sandra ; Badanjak Sabolović, Marija ; Pejković Prekslavec, Matija ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara sušenja (temperatura, vrijeme sušenja i tlak) na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve, boju i vlažnost, odnosno gubitak mase mesa (mezokarp) ploda tijekom sušenja u kondukcijskoj vakuum sušari. Smanjenje tlaka u sustavu i povećanje temperature značajno utječu na brzinu sušenja i konačnu vlažnost uzoraka, pri čemu je postignuta razlika u smanjenju vlažnosti uzoraka od 6, 9 puta. Porast temperature ima nepoželjne uočljive, a smanjenje tlaka slabo uočljive do uočljive promjene u boji (∆E*) mesa ploda muškatne tikve. Povećanjem temperature s 40 na 70 °C uz smanjenje tlaka od atmosferskog na 50 mbar pri vremenu sušenja od 300 minuta dolazi do značajne razlike u vrijednosti ∆E*, odnosno vrlo uočljive razlike u boji sa 6, 60 na 13, 43 (d∆E*=6, 83). Temperatura sušenja od 70 oC pri 1 bar uz vrijeme sušenja od 120 min pokazala se optimalnom za postizanje vlažnosti od 16, 40 % uz promjenu boje ∆E* od 4, 03.

boja i vlažnost ploda, vakuum sušenje, temperatura, tlak i vrijeme sušenja

nije evidentirano

engleski

Influence of hybrid drying on physical properties of „Cucurbita moschata“squash

nije evidentirano

color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time

nije evidentirano

Podaci o prilogu

242-246.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Grafika Osijek

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

poster

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija