Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) (CROSBI ID 720515)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Dujmić, Filip ; Karlović Sven ; Dujmić Sandra ; Badanjak Sabolović, Marija ; Pejković Prekslavec, Matija ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara sušenja (temperatura, vrijeme sušenja i tlak) na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve, boju i vlažnost, odnosno gubitak mase mesa (mezokarp) ploda tijekom sušenja u kondukcijskoj vakuum sušari. Smanjenje tlaka u sustavu i povećanje temperature značajno utječu na brzinu sušenja i konačnu vlažnost uzoraka, pri čemu je postignuta razlika u smanjenju vlažnosti uzoraka od 6, 9 puta. Porast temperature ima nepoželjne uočljive, a smanjenje tlaka slabo uočljive do uočljive promjene u boji (∆E*) mesa ploda muškatne tikve. Povećanjem temperature s 40 na 70 °C uz smanjenje tlaka od atmosferskog na 50 mbar pri vremenu sušenja od 300 minuta dolazi do značajne razlike u vrijednosti ∆E*, odnosno vrlo uočljive razlike u boji sa 6, 60 na 13, 43 (d∆E*=6, 83). Temperatura sušenja od 70 oC pri 1 bar uz vrijeme sušenja od 120 min pokazala se optimalnom za postizanje vlažnosti od 16, 40 % uz promjenu boje ∆E* od 4, 03.
boja i vlažnost ploda, vakuum sušenje, temperatura, tlak i vrijeme sušenja
nije evidentirano
engleski
Influence of hybrid drying on physical properties of „Cucurbita moschata“squash
nije evidentirano
color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time
nije evidentirano
Podaci o prilogu
242-246.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Grafika Osijek
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska