Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima (CROSBI ID 450575)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Lešić, Tina
Pleadin, Jelka
hrvatski
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima
Cilj rada bio je razviti i validirati multimikotoksinsku metodu tekućinske kromatografije u kombinaciji s masenom spektrometrijom (LC-MS/MS) za detekciju i kvantifikaciju mikotoksina značajnih za mesne proizvode: aflatoksin B1 (AFB1), okratoksin A (OTA), citrinin (CIT), sterigmatocistin (STC) i ciklopiazonična kiselina (CPA) te ispitati njihovu pojavnost u hrvatskim trajnim tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP). Također, cilj je identificirati plijesni s površine TMP te ih dovesti u vezu s kontaminacijom mikotoksinima, uz dokazivanje prisutnosti toksikotvornih plijesni i gena odgovornih za njihovu biosintezu. Sa površine 250 analiziranih uzoraka TMP koji uključuju kobasice i suhomesnate proizvode uzorkovane tijekom 2 godine iz 5 regija Republike Hrvatske, ukupno je izolirano 535 izolata i identificirano 38 vrsta plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus. Identificirano je 9 različitih potencijalno toksikotvornih vrsta plijesni, od čega je 50 % potencijalnih AFB1 producenata (A. flavus), 58 % potencijalnih OTA producenata (P. nordicum, A. niger, A. westerdijkiae, A. welwitischie, A. tubingensis), 71 % potencijalnih CIT producenata (P. citrinum) te 48 % potencijalnih CPA producenata (P. commune, A. flavus, P. polonicum) imalo istraživane gene uključene u biosintezu mikotoksina. Razvijenom i validiranom visoko osjetljivom LC-MS/MS metodom odredile su se koncentracije mikotoksina STC do 3, 93 µg/kg u 4 % uzoraka, OTA do 4, 81 µg/kg u 10 % uzoraka te CPA do čak 335, 5 µg/kg u 13 % uzoraka, dok AFB1 i CIT nisu detektirani u niti jednom uzorku TMP. U 21 % uzoraka kontaminiranih mikotoksinima, određeni su njihovi producenti. Pojavnost mikotoksina i površinskih plijesni dovedena je u vezu sa uvjetima proizvodnje TMP, uključujući tehnologiju i regionalne vremenske čimbenike.
mikotoksini ; kontaminacija ; trajni mesni proizvodi ; plijesni ; Penicillium ; Aspergillus ; biosinteza mikotoksina ; LC-MS/MS ; regionalni vremenski čimbenici
nije evidentirano
engleski
Development of multimycotoxin LC-MS/MS method and molecular identification of mould producers of citrinin, cyclopiazonic acid and sterigmatocystin in Croatian traditional meat products
nije evidentirano
mycotoxins ; contamination ; dry-cured meat products ; moulds ; Penicillium ; Aspergillus ; mycotoxin biosynthesis ; LC-MS/MS ; regional weather factors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
195
01.06.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb