Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama (CROSBI ID 450571)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Martinko, Tara Gabriela Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama / Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Martinko, Tara Gabriela

Jasenka Gajdoš Kljusurić

hrvatski

Održiva prehrana kroz primjer prehrane po krvnim grupama

Različite dijete, tj. obrasci prehrane od iznimnog su zanimanja krajnjim korisnicima, a jedna od tih dijeta je i prehrana po krvnim grupama koju je opisao dr. Peter D'Adamo kao 4 obrasca pre-hrane za 4 krvne grupe. U ovom radu je praćena održivost prehrane prema izvoru i sadržaju proteina iz kreiranih dnevnih jelovnika za pojedine krvne grupe i procjena usklađenosti nutrije-nata s potrebama ukoliko se osoba pridržava prehrane preporučene po pojedinoj krvnoj grupi.. Prema smjernicama za pojedine krvne grupe, osmišljeni su dnevni jelovnici kojima je izračunat energetsko- nutritivni sadržaj te su jelovnici zatim ocjenjivani s obzirom na održivost unosa pro- teina, koji je nazvan otiskom. Najveći otisak imao dnevni jelovnik krvne grupe 0 sa dodijeljenih 229, 87 boda, slijedi krvna grupa B sa 211, 60 boda, krvna grupa AB 170, 62, a najmanji otisak ima jelovnik za krvnu grupu A s 138, 02 boda. U prehrani za krvnu grupu A naglasak je na namirnicama biljnog podrijetla što ujedno pokazuje da je prehrana koja se primarno temelji na namirnicama biljnog podrijetla koje su lokalno i sezonski dostupne, najbolja za okoliš.

održivost, otisak, prehrana na biljnoj bazi, prehrana po krvnim grupama, proteini

nije evidentirano

engleski

Sustainable nutrition through the example of blood type diet

nije evidentirano

blood type diet, footprint, plant-based diet, protein, sustainability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

08.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam