Kompetitivna ekskluzija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka (CROSBI ID 450494)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nikolić, Maja
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Kompetitivna ekskluzija sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
Mnoge bakterije mliječne kiseline djeluju kao probiotici i korisne su za prevenciju ili održvanje ravnoteže intestinalne mikrobiote. Probiotičke bakterije imaju sposobnost kolonizacije debelog crijeva adhezijom na crijevnu sluznicu i time sprječavanja vezanja patogena kompetitivnom ekskluzijom. Bakterijske vrste roda Lactobacillus su potencijalni probiotički sojevi, posebice one koje eksprimiraju S-proteine jer su oni u izravnom kontaktu s bakterijskom okolinom i stoga mogu biti uključeni u brojna površinska svojstva. U ovom radu ispitana je uloga S-proteina u kompetitivnoj ekskluziji patogene bakterije Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1 sa sojevima Levilactobacillus brevis MB1 i MB2, izoliranim iz majčinog mlijeka. Nadalje je ispitana adhezija istih probiotičkih sojeva na crijevne Caco-2 epitelne stanice te na proteine ekstracelularnog matriksa kao i uloga S-proteina u nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta. S-proteini prisutni na površini stanica probiotičkih sojeva MB1 i MB2 su pozitivno doprinjeli kompetitivnoj ekskluziji test- mikroorganizama S. Typhimurium FP1 u in vitro uvjetima. Pozitivan učinak S-proteina uočen je i prilikom adhezije bakterijskih stanica na proteine ekstracelularnog matriksa, budući da je broj bakterijskih stanica nakon tretmana s gvanidin hidrokloridom smanjen. Preživljavanje stanica bakterijskih sojeva MB1 i MB2 u nepovoljnim uvjetima GIT-a je bilo veće u prisutnosti S- proteina.
kompetitivna ekskluzija ; bakterije mliječne kiseline ; Caco-2 stanice ; S-proteini
nije evidentirano
engleski
Competitive exclusion of strains of lactic acid bacteria isolated from breast milk
nije evidentirano
competitive exclusion ; lactic acid bacteria ; Caco-2 cells ; S-proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
07.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb