Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 311760)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Domaćinović, Matija ; Vranić, Ivica ; Prakatur, Ivana ; Špehar, Marija ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 28 (2022), 60-67

Podaci o odgovornosti

Domaćinović, Matija ; Vranić, Ivica ; Prakatur, Ivana ; Špehar, Marija ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan

hrvatski

Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj

Za potrebe vrjednovanja kvalitete kukuruzne silaže, u ovome je istraživanju analizirano 270 uzoraka na mliječnim farmama u dvanaest (12) županija. Pripremljeni uzorci analizirani su uz pomoć FT-NIR uređaju uz primjenu spektrometra AgriQuant-B1 (Model: QIA 1020), kojim su analizirane vrijednosti devet (9) nutritivnih, dva (2) pokazatelja fermentacije buraga te tri (3) pokazatelja fermentacije silaže kukuruza. Jedan fizički pokazatelj, distribucija veličine čestica silaže, određen je prosijavanjem preko sustava triju sita (Penn State Separator). Prosječne vrijednosti većine praćenih nutritivnih pokazatelja bile su zadovoljavajuće: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sir. protein = 65 g kg-1ST, sir. pepeo = 38 g kg-1ST, sir. vlakna = 180 g kg-1 ST, kisela deterdžentska vlakna (KDV) = 210 g kg- 1ST, neutralna deterdžentska vlakna (NDV) = 387 g kg-1ST, kiseli deterdžentski lignin (KDL) = 17 g kg-1ST, škrob = 336 g kg-1ST, neto energija mlijeka = 6, 76 MJ g kg-1ST. Značajnija odstupanja u Max. i Min. utvrđena su za vrijednosti ST (156 nesukladnih uzoraka), za sirovi protein utvrđen je čak 231 nesukladan uzorak, za kisela deterdžentska vlakna 90, a za škrob 233 uzorka. Pokazatelji fermentacije buraga kao prosječna probavljiva organska tvar (pOT) iznosila je = 75, 6 %, a probavljiva neutralna deterdžentska vlakna (pNDV) = 52, 8 %. Prosječna pH vrijednost je bila poželjnih 3, 85, uz prosječnu koncentraciju mliječne (54, 9 g kg-1ST) i octene (21, 1 g kg- 1ST) kiseline. Prosječne vrijednosti distribucije veličine čestica silaža, mjerene četirima frakcijama rezultirale su sljedećim vrijednostima: sito 1–5, 7 % ; sito 2–55, 7 % ; sito 3–26, 1 % i posuda na dnu–12, 6 %. Najjača pozitivna korelativna povezanost utvrđena je između sirovih vlakana u odnosu na KDV (r = 0, 870), NDV (r = 0, 959) i KDL (r = 0, 790) te između NDV-a i KDV-a (r = 0, 845). Korelativna povezanost negativnoga predznaka bila je najjača između KDL-a i pOT-a (r = -0, 844), škroba u odnosu na sir. vlakna (r = -0, 835) i NDV (r = -0, 809), te pH i mliječne kiseline (r = -0, 804). Navedene korelativne veze između pokazatelja bile su i statistički visoko značajne (p < 0, 001).

silaža kukuruza ; nutritivna vrijednost ; mliječne krave

nije evidentirano

engleski

Nutritional quality of corn silage on dairy farms in the Republic of Croatia

nije evidentirano

corn silage ; nutritional value ; dairy cows

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

2022.

60-67

objavljeno

1330-7142

1848-8080

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost