Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama tri županije Istočne Hrvatske (CROSBI ID 720369)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Domaćinović, Matija; Solić, Dragan; Prakatur, Ivana; Vranić, Ivica; Ronta, Mario
hrvatski
Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama tri županije Istočne Hrvatske
Tržišno konkurentna visoka proizvodnja i kvaliteta mlijeka moguća je samo korištenjem krmiva visoke nutritivne i higijenske vrijednosti. Polazeći od prethodne pretpostavke, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kvalitetu kukuruzne silaže kao dominantne komponente u hrani mliječnih krava u tri županije: Brodsko- posavske, Osječko-baranjske i Vukovarskosrijemske. Praktični dio istraživanja obuhvatio je 25 mliječnih farmi u svakoj Županiji u kojima je uzorkovana i potom analizirana kukuruzna silaža. Praćeni nutritivni, fermentativni i fi zički pokazatelji izraženi kao prosječne vrijednosti bili su zadovoljavajući, i kretali se: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sirove bjelančevine = 71 g kg-1 ST, sirovi pepeo = 39 g kg-1 ST, sirova vlaknina =186 g kg-1 ST, KDV = 212 g kg-1 ST, NDV = 393 g kg-1 ST, KDL = 17 g kg-1 ST, škrob = 325 g kg-1 ST i energatska vrijednost izražena u neto energiji mlijeka (NEL, MJ kg-1 ST) = 6, 78. Pokazatelji fermentacije buraga izraženi su kao prosječna probavljivost organske tvari (pOT) = 75, 8 % u ST i probavljivost NDV-a (pNDV) = 53, 7 % u ST. Pokazatelji fermentacije silaže uključili su mjerenje prosječne pH vrijednosti koja je iznosila 3, 86, koncentraciju mliječne kiseline = 56, 37 g kg-1 ST i octenu kiselinu 20, 68 g kg-1 ST. Fizički pokazatelj se odnosi na određivanje distribucije veličine čestica silaže prosijavanjem preko tri sita, a vrijednosti su: sito 1 = 7, 1 %, sit o 2 = 56, 3 %, sito 3 = 24, 8 % i kutija na dnu = 11, 7 %. Na temelju značajnijih odstupanja u minimumu i maksimumu te utvrđivanjem većeg broja nesukladnih uzoraka kod nekih pokazatelja od prosječnih vrijednosti, navodi na zaključak o neujednačenoj kvaliteti silaže kod pojedinih proizvođača. Rezultati praćenih pokazatelja upućuju da je niža kvaliteta silaže posljadica krivo procjenjenog trenutka žetve kao i tehničko-tehnološki propusti tijekom postupka siliranja.
silaža; kukuruz; mliječne krave; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Nutritional and energy value of corn silage on dairy farms in three counties of Eastern Croatia
nije evidentirano
silage; corn; dairy cows; nutritional value; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o prilogu
249-250.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpoziji agronoma
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska