Gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira (CROSBI ID 450373)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vugrinec, Jurica
Pospišil, Ana
hrvatski
Gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira
Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2021. godine bilo je utvrditi gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. U istraživanju su bile dvije komercijalne sorte Désirée i Colomba, te dvije tradicionalne sorte Poly i Brinjak. Značajno najveći prinos gomolja ostvarila je komercijalna sorta Désirée (30, 336 t/ha), dok je najmanji prinos ostvarila komercijalna sorta Colomba (17, 932 t/ha). Značajno najveći sadržaj suhe tvari ostvarile su tradicionalne sorte Poly (24, 79 %) i Brinjak (24, 99 %). Značajan utjecaj na komponente prinosa tijekom 2021. godine imale su vremenske prilike (smanjena količina oborina, prosječna temperatura viša od prosjeka).
krumpir, proizvodnja, komercijalne sorte, tradicionalne sorte
nije evidentirano
engleski
Economic properties of commercial and traditional potato varieties
nije evidentirano
potato, production, commercial varieties, traditional varieties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
05.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb