Pesticidi u hrani - što nam je na tanjuru? (CROSBI ID 720081)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Virić Gašparić, Helena
hrvatski
Pesticidi u hrani - što nam je na tanjuru?
Pesticidi obuhvaćaju tvari namijenjene sprječavanju, uništavanju ili suzbijanju štetnih organizama životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući vektore bolesti. S više od 90 % zastupljeno je korištenje kemijskih sredstava za zaštitu bilja (zoocidi, herbicidi i fungicidi) koja se koriste u proizvodnji hrane, preradi, skladištenju, transportu ili marketingu. Obzirom na porast populacije i klimatske promjene koje povećavaju pritisak raznih štetnih organizama, proizvodnja dovoljne količine hrane na sve manje dostupnih obradivih površina nije moguća bez uporabe pesticida. S druge strane, prekomjerna i nestručna primjena sredstava za zaštitu bilja može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi i životinja te nanijeti značajne štete za ekosustav. Izloženost pesticidima može uzrokovati niz negativnih učinaka na čovjeka uključujući kancerogene, teratogene, mutagene i dr. posljedice. Ostaci pesticida u hrani jedan su od osnovnih problema koji zahtijevaju strogi nadzor sa svrhom sprječavanja prekoračenja propisanih maksimalnih dopuštenih količina (MDK). MDK su propisane od strane Europske komisije koja utvrđuje najviše vrijednosti ostataka pesticida za hranu i hranu za životinje. U slučaju da vrijednost nije jasno navedena, primjenjuje se MDK vrijednost od 0, 01 mg/kg. Od pristupanja RH EU pojačana je kontrola hrane i hrane za životinje te broj laboratorijskih analiza na ostatke pesticida. Službena kontrola ostataka pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla obavezna je prema Uredbi Komisije 396/2005 koja obuhvaća više od 1400 različitih pesticida i njihovih metabolita. Primjerice, u suhim zrna kakaa analizom je pronađeno je 0, 27 ppm lindana. Ostaci fenitrotiona i klorpirifosa pronađeni su u kori jabuka u koncentracijama između 0.45 i 0.77 ppm u slučaju konvencionalnog uzgoja. Obzirom na sve modernije tehnologije primjene sredstava za zaštitu bilja te napore kemijskih tvrtki u sintezi ekotoksikološki povoljnijih djelatnih tvari, količine ostataka pesticida u hrani i okolišu u znatnom su padu posljednjih godina. No, kako bi se spriječili ostaci pesticida u hrani nužna je edukacija korisnika s ciljem pravilne uporaba sredstava za zaštitu, pridržavanje karence, kontrola i praćenje proizvoda u svrhu zaštite potrošača te poduzimanje jednostavnih mjera opreza koje uključuju temeljito pranje i termičku obradu namirnica kao i neke inovativne metode koje razgrađuju ostatke pesticida u hrani.
analize, karenca, lindan, rezidue, MDK, sredstva za zaštitu bilja
nije evidentirano
engleski
Pesticides in food - what's on our plate?
nije evidentirano
analyses, withdrawal period, lindane, residues, MRL, plant protection products.
nije evidentirano
Podaci o prilogu
---.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Interdisciplinarni simpozij "Prehrana i zdravlje" Prehrambeno-biotehnološkom fakultet
Podaci o skupu
Interdisciplinarni simpozij "Prehrana i zdravlje"
pozvano predavanje
02.04.2022-03.04.2022
Zagreb, Hrvatska