Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole (CROSBI ID 450324)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Baotić, Krunoslav
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Vuković, Ana
hrvatski
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole
U ovom istraživanju utvrđen je utjecaj biofortifikacije špinata i rukole pomoću dva oblika selena (nanoselen i selenat) na enzime uključene u metabolizam glutationa. Oba oblika selena primjenjena su u četiri različite koncentracije u rasponu od 40 do 320 µmol Se/m3. Primjena oba oblika selena nije uzrokovala povećanje aktivnosti glutation-peroksidaze kod špinata i rukole. Tretman nižim koncentracijama selenata uzrokovao je značajan porast aktivnosti enzima glutation-reduktaze i to samo kod rukole, dok je isti učinak izostao kod špinata. Tretman nanoselenom je kod špinata uzrokovao porast aktivnosti glutation-S-transferaze i to pri nižim koncentracijama, dok je kod rukole aktivnost GST smanjena pri višim koncentracijama nanoselena. Enzimi uključeni u metabolizam glutationa uslijed tretmana selenom pokazuju različit odgovor koji ovisi o samom kemijskom obliku selena i njegovoj koncentraciji, a isto tako taj odgovor ovisi i o karakteristikama biljne vrste koja se tretira. Dobiveni rezultati predstavljaju dobru osnovu za daljnja istraživanja mehanizma antioksidativnog odgovora biljaka na tretman selenom.
selen, biofortifikacija, glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, glutation-S-transferaza
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF NANO-SELENIUM ON ENZYMES INVOLVED IN GLUTATHIONE METABOLISM IN SPINACH AND ARUGULA LEAVES
nije evidentirano
selenium, biofortification, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S transferase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
OSIJEK