Utjecaj različitih oblika selena na sadržaj glutationa u listovima špinata i rukole (CROSBI ID 450323)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bacelj, Nora
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Vuković, Ana
hrvatski
Utjecaj različitih oblika selena na sadržaj glutationa u listovima špinata i rukole
Selen je element koji u biljkama, ovisno o primijenjenoj koncentraciji, može izazvati niz korisnih ili štetnih učinaka. Niže koncentracije selena imaju pozitivan učinak na antioksidativni status biljaka, dok u prekomjernim količinama selen djeluje kao pro-oksidans što dovodi do pojave oksidativnog stresa. Kao posljedica oksidativnog stresa u biljkama se, uz enzimske, aktiviraju i neenzimski antioksidansi od kojih je najvažniji glutation. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti učinak različitih koncentracija nanoselena i selenata (40, 80, 160 i 320 μmol Se/m3) na sadržaj glutationa u listovima špinata i rukole. Oba oblika selena, primijenjena u četiri različite koncentracije, nisu značajno utjecala na sadržaj glutationa. Tretman niskim koncentracijama nanoselena (40 μmol Se/m3 i 80 μmol Se/m3) uzrokovao je značajno povećanje omjera GSH/GSSG kod rukole što ukazuje na učinkovit antioksidativni sustav, dok isti učinak nije postignut kod špinata. Dobiveni rezultati istraživanja se mogu upotrijebiti kao temelj za buduća istraživanja o mogućim pozitivnim učincima predtretmana nižim koncentracijama nanoselena u odgovoru na različite oblike abiotičkog i biotičkog stresa.
nanoselen, selenat, glutation, oksidativni stres, list
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF DIFFERENT FORMS OF SELENIUM ON GLUTATHIONE CONTENT IN SPINACH AND ARUGULA LEAVES
nije evidentirano
nanoselenium, selenate, glutathione, oxidative stress, leaf
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
OSIJEK