Učinak selena na glioksalazni sustav kod pšenice (Triticum aestivum) (CROSBI ID 450321)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Ana-Marija
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Vuković, Ana
hrvatski
Učinak selena na glioksalazni sustav kod pšenice (Triticum aestivum)
Selen (Se) je nutrijent s dvojakom prirodom djelovanja na biljke: pri niskim koncentracijama ponaša se kao antioksidans, pospješuje njihovu prilagodbu i otpornost na abiotički stres, dok pri prekomjernim kocentracijama djeluje kao prooksidans. Glioksalazni sustav jedan je od mehanizama zaduženih za detoksifikaciju reaktivnih kisikovih vrsta i karbonilnih spojeva čiji je nastanak induciran između ostalog i visokim koncentracijama Se. S ciljem istraživanja aktivnosti glioksalaze I (GLO1) u odgovoru na oksidativni stres, sjeme pšenice (Triticum aestivum) tretirano je s pet različitih koncentracija dvaju oblika Se (otopine selenita i selenata). U izdancima pšenice došlo je do porasta aktivnosti enzima GLO1 samo pri najvišim koncentracijama selenita i selenata (50 µM), dok je u korijenu jedino najviša koncentracija selenita izazvala povišenu aktivnost GLO1 enzima. Utjecaj Se na aktivnost GLO1 ovisi o primijenjenoj koncentraciji, kemijskom obliku Se te vrsti biljnog organa koji je tretiran.
selenat, selenit, Triticum aestivum, glioksalaza I
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF SELENIUM ON THE GLYOXALASE SYSTEM IN WHEAT (Triticum aestivum)
nije evidentirano
selenate, selenite, Triticum aestivum, glyoxalase I
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek