Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa (CROSBI ID 450317)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mardešić, Mate
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Čimbenici proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa
Cilj ovog rada je prikazati najvažnije čimbenike proizvodnje i kakvoće kozjeg mesa. Koze su jedne od najstarijih domesticiranih domaćih životinja. Koze imaju iznimno dobre karakteristike za proizvodnju visoko kvalitetnoga mesa, a čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mesa su: genetika, hranidba, dob, spol, pasmina, veličina legla, tjelesna masa, stres prilikom transporta te razlika u hranidbi mlijekom i mliječnom zamjenom. Kako bi dobili visokokvalitetno grlo, a kasnije i meso svi čimbenici moraju biti zadovoljeni na maksimalnoj razini. Isto tako postoje čimbenici koji utječu na kvalitetu mesa, a to su: kemijski sastav, boja, sočnost, mekoća, aroma i okus. Kozje meso je specifičnoga mirisa i okusa, ali s dobrim naćinima pripreme kozje meso moglo bi postati česta namjernica u prehrani ljudi, pogotovo zbog svoje iznimne nutritivne vrijednosti.
kozje meso ; genotip ; hranidba koza ; kemijski sastav mesa
nije evidentirano
engleski
Factors affecting goat meat production and quality
nije evidentirano
goat meat ; nutrition of goats ; genotype, meat chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
17.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb