Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca (CROSBI ID 450306)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perić, Leon Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca / Stupin, Ana (mentor); Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Perić, Leon

Stupin, Ana

hrvatski

Učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na o dušikovom-oksidu ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca

CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj istraživanja bio je funkcionalno ispitati učinak 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli na direktno o NO-u ovisnu endotelnu dilataciju mikrocirkulacije kože u zdravih pojedinaca. NACRT STUDIJE: Nerandomizirani kontrolirani klinički pokus. ISPITANICI I METODE: Studija je obuhvatila 30 mladih, zdravih ispitanika oba spola od čega 15 muškaraca i 15 žena. Ispitanici su podvrgnuti specifičnom dijetnom protokolu od čega su bili 7 dana podvrgnuti niskoslanoj dijeti (~3, 5 g soli/dan), a zatim 7 dana visokoslanoj dijeti (~14 g soli/dan). Svim ispitanicima izmjeren je BMI, WHR, arterijski tlak, puls te im je analiziran uzorak prikupljenog 24-satnog urina prije i poslije dijetnog protokola. Također je svima ispitana mikrovaskularna reaktivnost mjerenjem protoka LDF-om u odgovoru na lokalno zagrijavanje kože. REZULTATI: Sedmnodnevna dijeta s velikim udjelom kuhinjske soli uzrokovala je značajno smanjenje porasta protoka u mikrocirkulaciji kože u odgovoru na lokalno zagrijavanje poslije 7-dnevne dijete s velikim udjelom kuhinjske soli u odnosu na mjerenja provedena prije te dijete. Vrijednosti BMI-a bile su statistički značajno povećane, a pulsa snižene, iako su vrijednosti ostale unutar referentnih vrijednosti. Vrijednosti ostalih mjerenih obilježja, uključujući arterijski tlak, nisu bile značajno promijenjene. ZAKLJUČAK: Sedmnodnevna dijeta s velikim udjelom kuhinjske soli dovodi do poremećene o dušikovom oksidu ovisne endotelne vazodilatacije u odgovoru na lokalno zagrijavanje u mikrocirkulaciji kože zdravih, mladih ispitanika. Zbog izostanka promjena arterijskog krvnog tlaka s povećanim unosom soli, može se zaključiti da je endotelna disfunkcija neovisna o krvnom tlaku i izravno je povezana sa samom soli kao čimbenikom rizika za endotelnu disfunkciju.

dušikov oksid ; endotel ; mikrocirkulacija ; velik unos soli

nije evidentirano

engleski

The Effect of 7-Day High-Salt Diet on Nitric-Oxide Dependent Endothelial Vasodilation of Skin Microcirculation in Healthy Individuals

nije evidentirano

nitric oxide ; endothelium ; Microcirculation ; high salt intake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

28.06.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti