Saharin u bezalkoholnim pićima i njegov utjecaj na zdravlje studentske populacije (CROSBI ID 450297)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Marina
Miškulin, Maja
Pavlović, Nika
hrvatski
Saharin u bezalkoholnim pićima i njegov utjecaj na zdravlje studentske populacije
CILJEVI ISTRAŽIVANJA: Ciljevi ovog istraživanja bili su izmjeriti koncentracije saharina u različitim osvježavajućim bezalkoholnim pićima, usporediti utvrđene koncentracije saharina s deklariranim koncentracijama promatranog zaslađivača te s MDK ovog spoja u osvježavajućim bezalkoholnim pićima, ispitati učestalost konzumacije osvježavajućih bezalkoholnih pića u osječkoj studentskoj populaciji te procijeniti prosječnu količinu unesenog saharina, ispitati učestalost pojavnosti ovisnosti o internetu u osječkoj studentskoj populaciji te ocijeniti postoji li povezanost između promatranih varijabli. NACRT STUDIJE: Istraživanje je provedeno kao presječna studija. ISPITANICI I METODE: Online anketnim upitnikom ispitana su 792 studenta različitih studijskih godina svih visokih učilišta u Osijeku. Koncentracija saharina određena je u 19 uzoraka osvježavajućih bezalkoholnih pića dostupnih na osječkom tržištu HPLC/DAD metodom. REZULTATI: Srednja vrijednost saharina u uzorcima OBP bila je 19, 76 mg/L, a prosječan procijenjeni dnevni unos saharina 4, 0 mg. 85, 7% studenata konzumira OBP, a osobe muškog spola statistički značajno češće konzumiraju OBP u odnosu na one ženskog spola. 39, 8% osječkih studenata ima neki oblik ovisnosti o internetu. Nije utvrđena statistički značajna povezanost između konzumacije OBP i ovisnosti o internetu. ZAKLJUČAK: Izmjerene koncentracije saharina su sukladne s MDK, a procijenjeni dnevni unos saharina je ispod PDU. Učestalost konzumacije OBP među osječkim studentima je visoka, a ovisnost o internetu prisutna je u manje od polovice njih. Nema povezanosti između promatranih varijabli.
bezalkoholna pića ; ovisnost o internetu ; saharin ; studenti ; umjetni zaslađivači
nije evidentirano
engleski
Saccharin in soft drinks and its impact on the health of the student population
nije evidentirano
Internet addiction ; saccharin ; soft drinks ; sweetening agents ; university students
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
29.06.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek