Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina (CROSBI ID 450293)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gavran, Sunčana Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina / Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante (mentor); Ana Marija Gotal Skoko (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Gavran, Sunčana

Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante

Ana Marija Gotal Skoko

hrvatski

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina

Jabuka je voćna vrsta koja zauzima treće mjesto na ljestvici ukupne proizvodnje voća u svijetu budući da je važan izvor polifenolnih spojeva, minerala i vitamina tijekom cijele godine. Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju sirovinu bogatu ukupnim polifenolnim spojevima i većom antioksidacijskom aktivnošću u odnosu na komercijalne sorte jabuka. Navedeni spojevi osim niza pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, doprinose i očuvanju dugotrajnosti i stabilnosti ploda jabuke. Sok jabuke je dobiven prešanjem svježih jabuka i podvrgnut je postupku pasterizacije. Cilj diplomskog rada je ispitivanje skladišne otpornosti tradicionalnih sorti jabuka ´Ilzer Rosenapfel´, ´Winter Banane´ i ´Kraljevčica´ ubranih u sezoni 2021. godine na zarazu s plijesni Penicillium expansum i produkciju patulina. Također, određen je udio polifenola, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Tradicionalna sorta jabuke ´Kraljevčica´ pokazala je najveći udio polifenola i u svježem uzorku i u soku jabuke. Patulin nije identificiran ni u jednom uzorku ispitivanih sorti jabuka. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u polifenolni profil ispitivanih tradicionalnih sorti, kao i uvid u otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum te posljedično produkciju patulina.

tradicionalne sorte jabuka ; polifenolni spojevi ; Penicillium expansum ; patulin

nije evidentirano

engleski

Potential of Traditional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Apple Juice with A Reduced Content of Patulin

nije evidentirano

traditional apple varieties ; polyphenolic compounds ; Penicillium expansum ; patulin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

23.05.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija