Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina (CROSBI ID 450293)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gavran, Sunčana
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante
Ana Marija Gotal Skoko
hrvatski
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka ubranih 2021. Godine za proizvodnju soka sa jabuke smanjenim udjelom patulina
Jabuka je voćna vrsta koja zauzima treće mjesto na ljestvici ukupne proizvodnje voća u svijetu budući da je važan izvor polifenolnih spojeva, minerala i vitamina tijekom cijele godine. Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju sirovinu bogatu ukupnim polifenolnim spojevima i većom antioksidacijskom aktivnošću u odnosu na komercijalne sorte jabuka. Navedeni spojevi osim niza pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, doprinose i očuvanju dugotrajnosti i stabilnosti ploda jabuke. Sok jabuke je dobiven prešanjem svježih jabuka i podvrgnut je postupku pasterizacije. Cilj diplomskog rada je ispitivanje skladišne otpornosti tradicionalnih sorti jabuka ´Ilzer Rosenapfel´, ´Winter Banane´ i ´Kraljevčica´ ubranih u sezoni 2021. godine na zarazu s plijesni Penicillium expansum i produkciju patulina. Također, određen je udio polifenola, antioksidacijska aktivnost te udio patulina u soku jabuke. Tradicionalna sorta jabuke ´Kraljevčica´ pokazala je najveći udio polifenola i u svježem uzorku i u soku jabuke. Patulin nije identificiran ni u jednom uzorku ispitivanih sorti jabuka. Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu u polifenolni profil ispitivanih tradicionalnih sorti, kao i uvid u otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum te posljedično produkciju patulina.
tradicionalne sorte jabuka ; polifenolni spojevi ; Penicillium expansum ; patulin
nije evidentirano
engleski
Potential of Traditional Apple Varieties Harvested In 2021 For the Production of Apple Juice with A Reduced Content of Patulin
nije evidentirano
traditional apple varieties ; polyphenolic compounds ; Penicillium expansum ; patulin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
23.05.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija