Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice (CROSBI ID 719849)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Brezinščak, Luka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran Effect of conservation tillage on chemical composition and energy value of spring wheat / Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 190-191

Podaci o odgovornosti

Brezinščak, Luka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran

hrvatski

Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice

Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.

jara pšenica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost

nije evidentirano

engleski

Effect of conservation tillage on chemical composition and energy value of spring wheat

Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.

spring wheat, tillage, chemical composition, energy value

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

190-191.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

poster

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)