Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice (CROSBI ID 719849)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Brezinščak, Luka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran
hrvatski
Utjecaj konzervacijske obrade tla na kemijski sastav i energetsku vrijednost zrna jare pšenice
Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.
jara pšenica, obrada tla, kemijski sastav, energetska vrijednost
nije evidentirano
engleski
Effect of conservation tillage on chemical composition and energy value of spring wheat
Konzervacijska poljoprivredna praksa čijom se obradom nastoji što manje djelovati na tlo i koristi slamu kao malč, poboljšava agronomska svojstva usjeva te akumulira hranjive tvari u tlu. Istraživanje je provedeno prema slučajnom blok rasporedu kako bi se utvrdio utjecaj obrade tla i korištenje slame kao malča na nutritivnu vrijednost jare pšenice (Triticum aestivum L.). Pokus je postavljen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na fl uvisolu u vlažnim uvjetima s tri sustava obrade tla: a) konvencionalna obrada tla uz oranje do 20 cm u jesen i tanjuranje u proljeće (CT) ; b) primjena kombiniranih alata do 15 cm u proljeće (MT) i c) podrivanje na 35-40 cm u jesen i rahljenje kombiniranim alatom do 15 cm u proljeće (RT). Svaki sustav obrade podijeljen je na parcele sa i bez slame. Tretman slamom nije utjecao ni na jedan od ispitivanih čimbenika za jaru pšenicu. Na trećem tretmanu obrade tla (RT) pšenica je postigla najviši sadržaj proteina i najmanji sadržaj škroba, dok je prvi treman (CT) postigao suprotne vrijednosti, ali navedeno se razlikovalo samo matematički. Obrada tla imala je značajan utjecaj na metaboličku energiju za perad (p <0, 05) i neto energetske vrijednosti za goveda (p <0, 01), dok interakcija čimbenika nije imala značajan učinak ni na jedno od ispitivanih svojstava. Navedeno upućuje da različiti tretmani obrade tla utječu na složene, energetske vrijednosti za životinje, više nego na pojedinačne komponente kemijskog sastava jare pšenice.
spring wheat, tillage, chemical composition, energy value
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
190-191.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska