Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom (CROSBI ID 719800)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel ; Jakopović, Valentina ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Škrlep, Martin ; Batorek-Lukač, Nina ; Čandek-Potokar, Marjeta
hrvatski
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom
Cilj rada bio je istražiti senzorna svojstva suhih šunki (n=26) turopoljskih svinja hranjenih s ili bez dodatka žira hrasta. Šunke su prerađene u kontroliranim uvjetima i uzorkovane s 15 mjeseci u području m.biceps femoris i okolnog tkiva. Senzornu ocjenu proveo je deveteročlani panel kvantitativnom deskriptivnom analizom 19 senzornih deskriptora na nestrukturiranoj skali intenziteta s dva krajnja ekstrema. U obradi podataka, za svaki je deskriptor korišten prosječni rezultat svih panelista i repeticija uzorka uz analizu varijance ponovljenih mjerenja. Svojstava presjeka (boja i intenzitet boje mišićnog tkiva), mirisa (tipičnost mirisa) i okusa (slatko) mišićnog dijela, ocjenjena su višom ocjenom kod običnih šunki. Pozitivan utjecaj prihrane svinja žirom nije utvrđen.
turopoljska svinja ; otvoreni uzgoj ; šunka ; žir ; senzorna analiza
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of hams from Turopolje pigs fed acorn
nije evidentirano
Turopolje pig ; outdoor farming ; dry-cured ham ; acorn ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
457-461.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096