Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom (CROSBI ID 719800)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Karolyi, Danijel ; Jakopović, Valentina ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Škrlep, Martin ; Batorek-Lukač, Nina ; Čandek-Potokar, Marjeta Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 457-461

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel ; Jakopović, Valentina ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Škrlep, Martin ; Batorek-Lukač, Nina ; Čandek-Potokar, Marjeta

hrvatski

Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom

Cilj rada bio je istražiti senzorna svojstva suhih šunki (n=26) turopoljskih svinja hranjenih s ili bez dodatka žira hrasta. Šunke su prerađene u kontroliranim uvjetima i uzorkovane s 15 mjeseci u području m.biceps femoris i okolnog tkiva. Senzornu ocjenu proveo je deveteročlani panel kvantitativnom deskriptivnom analizom 19 senzornih deskriptora na nestrukturiranoj skali intenziteta s dva krajnja ekstrema. U obradi podataka, za svaki je deskriptor korišten prosječni rezultat svih panelista i repeticija uzorka uz analizu varijance ponovljenih mjerenja. Svojstava presjeka (boja i intenzitet boje mišićnog tkiva), mirisa (tipičnost mirisa) i okusa (slatko) mišićnog dijela, ocjenjena su višom ocjenom kod običnih šunki. Pozitivan utjecaj prihrane svinja žirom nije utvrđen.

turopoljska svinja ; otvoreni uzgoj ; šunka ; žir ; senzorna analiza

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of hams from Turopolje pigs fed acorn

nije evidentirano

Turopolje pig ; outdoor farming ; dry-cured ham ; acorn ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

457-461.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)