Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj podloga za rajčicu na kvalitetu ploda cv. Matissimo (CROSBI ID 719796)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Dumičić, Gvozden ; Jukić Špika, Maja ; Mandušić, Marija ; Žanić, Katja ; Gomezelj, Antonija ; Gomezelj, Igor ; Urlić, Branimir Utjecaj podloga za rajčicu na kvalitetu ploda cv. Matissimo // Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2022. str. 160-161

Podaci o odgovornosti

Dumičić, Gvozden ; Jukić Špika, Maja ; Mandušić, Marija ; Žanić, Katja ; Gomezelj, Antonija ; Gomezelj, Igor ; Urlić, Branimir

hrvatski

Utjecaj podloga za rajčicu na kvalitetu ploda cv. Matissimo

Korištenje podloga različito utječu na rast i razvoj rajčice te na kvalitetu ploda. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj uzgoja na rzličitim podlogama na kvalitetu ploda rajčice. Pokus s kultivarom rajčice Matissimo F1, cijepljenim na sedam komercijalnih podloga za rajčicu Arnold (A) DR0141TX (DR), Maxifort (MX), Multifort (MF), Optifort (OF), Emperador (EM) i Suzuka (S) je postavljen u plasteniku na području Trogira u proljetno-ljetnoj sezoni. Biljke su posađene u tlo na PE crni film na razmak 50 x 140 cm i uzgojene su na dvije grane. Rani prinos bio je veći kod A (3, 95 t 1000 m-2) i EM (3, 84 t 1000 m-2), dok je ukupni najveći prinos bio na podlozi EM (33, 15 t 1000 m- 2). Plodovi uzgojeni na MF imali su veći paramter boje a* i h (24, 5 i 51, 6). Boja mesa ploda a* ovisila je o podlozi i poziciji mjerenja. Rub ploda najcrveniji je kod MF (13, 6) i EM (13, 5), dok je zona sjemena najmanje crvena kod MX (11, 9) i EM (13, 4). Središnji dio ploda najcrveniji je kod podloga OF (24, 4) i A (23, 1). Najviši udio topivih šećera postigli su plodovi uzgojeni na OF i S (3, 95° Brix) dok je najmanji utvrđenna MX (3, 2° Brix). Kod A izmjeren je najvši EC soka ploda (4, 96 dS m-1), dok je najviši pH zabilježen na S (4, 33). Najveći gubitak mase ploda zabilježen je sedmog dana čuvanja kod DR (3 %). Čvršće plodove imale su biljke uzgojene na DR, OF, MX i EM. Iako su podloge različito utjecale na promatrana svojstva, podloga EM se ističe po prinosu, boji mesa i čvrstoći.

boja kožice i mesa ploda, čvrstoća ploda, gubitak mase, rani ukupni prinos

nije evidentirano

engleski

Influence of tomato rootstocks on cv. Matissimo fruit quality

nije evidentirano

skin and internal fruit color, fruit firmness, weight loss, early and total yield

nije evidentirano

Podaci o prilogu

160-161.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Osijek: Grafika Osijek

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

predavanje

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)