Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način (CROSBI ID 719790)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Bendelja Ljoljić, Darija ; Štokovac, Roberto ; Tudor Kalit, Milna ; Kos, Ivica ; Pećina, Mateja ; Dolenčić Špehar, Iva Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek, 2022. str. 416-421

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Štokovac, Roberto ; Tudor Kalit, Milna ; Kos, Ivica ; Pećina, Mateja ; Dolenčić Špehar, Iva

hrvatski

Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način

U proizvodnji hrane od iznimne je važnosti potrošačima osigurati higijenski ispravan proizvod propisanog kemijskog sastava te karakterističnih senzorskih svojstava. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan način na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG ; n=13) i maslaca proizvedenih na industrijski način (n=19). U gotovo 39% uzoraka maslaca proizvedenih na OPG-ima utvrđen je manji sadržaj masti od Pravilnikom propisane minimalne vrijednosti, odnosno u 53, 85% uzoraka sadržaj vode bio je veći od propisanih 16%. Maslaci s OPG-a bili su lošije ocijenjeni za sva senzorska svojstva (osobito za okus, izradu i miris) u odnosu na maslace iz industrijske proizvodnje.

maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Chemical composition and sensory properties of traditionally and industrially produced butters

nije evidentirano

butter, chemical composition, sensory evaluation, quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

416-421.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Osijek:

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

poster

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija