Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način (CROSBI ID 719790)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bendelja Ljoljić, Darija ; Štokovac, Roberto ; Tudor Kalit, Milna ; Kos, Ivica ; Pećina, Mateja ; Dolenčić Špehar, Iva
hrvatski
Kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan i industrijski način
U proizvodnji hrane od iznimne je važnosti potrošačima osigurati higijenski ispravan proizvod propisanog kemijskog sastava te karakterističnih senzorskih svojstava. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i senzorska svojstva maslaca proizvedenih na tradicionalan način na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstavima (OPG ; n=13) i maslaca proizvedenih na industrijski način (n=19). U gotovo 39% uzoraka maslaca proizvedenih na OPG-ima utvrđen je manji sadržaj masti od Pravilnikom propisane minimalne vrijednosti, odnosno u 53, 85% uzoraka sadržaj vode bio je veći od propisanih 16%. Maslaci s OPG-a bili su lošije ocijenjeni za sva senzorska svojstva (osobito za okus, izradu i miris) u odnosu na maslace iz industrijske proizvodnje.
maslac, kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje, kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and sensory properties of traditionally and industrially produced butters
nije evidentirano
butter, chemical composition, sensory evaluation, quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
416-421.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek:
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska