Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači (CROSBI ID 719657)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Gross-Bošković, Andrea ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Bošković, Ivica Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači // Zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 224-225

Podaci o odgovornosti

Gross-Bošković, Andrea ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Bošković, Ivica

hrvatski

Funkcionalni pokazatelji u mesu divljači

Meso divljači predstavlja nutritivno vrijednu namirnicu, obzirom na nizak sadržaj masti, kolesterola i kalorija, ali značajan izvor bjelančevina, kalija, fosfora, željeza, cinka, vitamina B12 i polinezasićenih masnih kiselina, uz poželjan aminokiselinski sastav. Sadržaj masti kreće se od <3 g/100 g kod krupne, do <4 g/100 g kod sitne divljači. Energija (kcal/100 g mišićnog tkiva) kreće se, primjerice, od 90 - 101 kod jelena, do 91, 5 – 95 kod srnjaka. Ove vrijednosti su značajno niže u odnosu na meso goveda, svinja, janjadi ili peradi, kod kojih se one kreću od 114 do 231 kcal. Sadržaj mineralnih tvari sličan je kod svih vrsta divljači, pri čemu srednje vrijednosti iznose oko 1, 3 %. Udio bjelančevina kreće se od 20, 5 do 22, 8 %. Također, nekoliko studija pokazalo je kako divlji preživači imaju posebno povoljan odnos ω-6/ω-3 masnih kiselina, blizu 4, što je u skladu sa zdravstvenim smjernicama o prehrani. Sadržaj masti u mesu divljači može varirati obzirom na spol, dob, fi ziološko stanje i reproduktivni status jedinke, godišnje doba, odnosno količinu i sastav raspoložive hrane u lovištu, te način lova. Međutim, na kvalitetu mesa divljači, po kojoj se ona razlikuje od mesa domaćih životinja, utječe način hranidbe i način života. Stoga je cilj ovog rada sakupiti referentne podatke iz dostupne literature o funkcionalnim pokazateljima u mesu divljači i usporediti ih s onima u srodnih domaćih životinja.

meso divljači ; kvaliteta ; funkcionalni pokazatelji

nije evidentirano

engleski

Functional indicators of game meat

nije evidentirano

game meat ; quality ; functional indicators

nije evidentirano

Podaci o prilogu

224-225.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

predavanje

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina