Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna (CROSBI ID 719582)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 20-20

Podaci o odgovornosti

Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna

Podložnost različitim utjecajima društva i okoline najizraženija je u doba adolescencije. Kako je utjecaj vršnjaka u ovom razdoblju života značajan i za prehrambene navike, cilj istraživanja bio je ispitati da li je fizičkom izoliranošću od vršnjaka i prelaskom na online nastavu, za vrijeme prvog lockdowna došlo do promjena prehrambenih navika srednjoškolaca. U istraživanju je sudjelovalo 1005 ispitanika, 288 mladića i 717 djevojaka, s područja cijele Hrvatske. Prosječna dob ispitanika je 16, 7 godina. Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja 2020., ispunjavanjem online upitnika, objavljenog kao dio nastavnog materijala na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Rezultati su pokazali da 49 % ispitanika smatra da ima iste prehrambene navike kao i prije lockdowna. 30 % smatra da ima bolje prehrambene navike, nego prije. 55 % ispitanika navelo je da ima doručak uvijek, dok je prije lockdowna redoviti doručak imalo 43 % ispitanika. 73 % ispitanika procijenilo je da manje konzumira grickalice u odnosu na prije. Većina ispitanika navela je da manje konzumira hranu u večernjim satima. Najviše ispitanika (37 %) nije promijenilo učestalost tjelesne aktivnosti. Sveukupno gledano, prehrambene navike srednjoškolaca za vrijeme lockdowna nešto su bolje nego prije, naročito po pitanju učestalosti konzumacije doručka i grickalica, što se može povezati s više slobodnog vremena i slabijeg utjecaja vršnjaka za vrijeme izoliranosti.

prehrambene navike, srednjoškolci, lockdown

nije evidentirano

engleski

Dietary habits of secondary school students before and during lockdown

nije evidentirano

dietary habits, high school students, lockdown

nije evidentirano

Podaci o prilogu

20-20.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-79-5

2232-9536

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam