Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna (CROSBI ID 719582)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela
hrvatski
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna
Podložnost različitim utjecajima društva i okoline najizraženija je u doba adolescencije. Kako je utjecaj vršnjaka u ovom razdoblju života značajan i za prehrambene navike, cilj istraživanja bio je ispitati da li je fizičkom izoliranošću od vršnjaka i prelaskom na online nastavu, za vrijeme prvog lockdowna došlo do promjena prehrambenih navika srednjoškolaca. U istraživanju je sudjelovalo 1005 ispitanika, 288 mladića i 717 djevojaka, s područja cijele Hrvatske. Prosječna dob ispitanika je 16, 7 godina. Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja 2020., ispunjavanjem online upitnika, objavljenog kao dio nastavnog materijala na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Rezultati su pokazali da 49 % ispitanika smatra da ima iste prehrambene navike kao i prije lockdowna. 30 % smatra da ima bolje prehrambene navike, nego prije. 55 % ispitanika navelo je da ima doručak uvijek, dok je prije lockdowna redoviti doručak imalo 43 % ispitanika. 73 % ispitanika procijenilo je da manje konzumira grickalice u odnosu na prije. Većina ispitanika navela je da manje konzumira hranu u večernjim satima. Najviše ispitanika (37 %) nije promijenilo učestalost tjelesne aktivnosti. Sveukupno gledano, prehrambene navike srednjoškolaca za vrijeme lockdowna nešto su bolje nego prije, naročito po pitanju učestalosti konzumacije doručka i grickalica, što se može povezati s više slobodnog vremena i slabijeg utjecaja vršnjaka za vrijeme izoliranosti.
prehrambene navike, srednjoškolci, lockdown
nije evidentirano
engleski
Dietary habits of secondary school students before and during lockdown
nije evidentirano
dietary habits, high school students, lockdown
nije evidentirano
Podaci o prilogu
20-20.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-79-5
2232-9536
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska