Veganska prehrana (CROSBI ID 450156)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pek, valentina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Veganska prehrana
Veganska prehrana temelji se na izbjegavanju svih namirnica životinjskog podrijetla zbog čega vegani, u usporedbi s omnivorima, konzumiraju više voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Takva prehrana ima brojne prednosti budući da maksimizira unos nekih od nutritivno najpoželjnijih namirnica dostupnih čovjeku. Povećan unos namirnica biljnoga podrijetla pridonosi zdravlju srca i krvožilnog sustava budući da one sadrže manje količine šećera i masti zbog čega vegani imaju niži BMI i niže razine lošeg kolesterola u krvi. Osim toga, vlakna u biljnim namirnicama mogu poboljšati probavu, ali i uzrokovati probleme kao što su konstipacija, nadutost i slično. Iako ima određene prednosti, prehrana koja izbjegava namirnice životinjskog podrijetla ima znatno smanjen unos nekih nutrijenata koji su važni za normalan rad tijela. Iz tog razloga, veganska prehrana sadrži smanjene količine nutrijenata kao što su: vitamin B12, ω-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij, željezo i cink. Ako nije kontrolirano, ovo može negativno utjecati na brojne tjelesne funkcije te izazvati različite poremećaje u živčanom sustavu, kostima te krvožilnom sustavu. Kako bi se ovo spriječilo, ti se nedostaci moraju nadoknaditi alternativnim izvorima poput dodataka prehrani, obogaćene hrane i posebnih namirnica poput algi, mikroalgi, suhoga graha, soka od sušenih šljiva i slično. Sve dok pravilno suplementiraju svoju prehranu, veganska prehrana je uravnotežena i prihvatljiva.
veganska prehrana ; prednosti ; nedostaci ; alternativna rješenja
nije evidentirano
engleski
Vegan Diet
nije evidentirano
vegan diet ; advantages ; disadvantages ; alternative solutions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek