Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici (CROSBI ID 450155)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Babić, Kristina Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Babić, Kristina

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Bezglutenska prehrana- prednosti i rizici

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, dok se u raži, ječmu i zobi nalaze slične bjelančevine. Zajedničkim imenom one se nazivaju gluten i mogu uzrokovati više različitih poremećaja kao što su celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijsku intoleranciju na gluten. Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća sluznicu tankog crijeva kod osoba s genetskom predispozicijom. Bezglutenska prehrana jedini je lijek za osobe oboljele od glutenske enteropatije u općoj populaciji poznate pod nazivom celijakija. Ovaj način prehrane podrazumjeva izbjegavanje i najmanje količine glutena u prehrani jer čak i vrlo mala količina glutena može biti štetna za oboljele. Provođenje bezglutenske dijete može biti vrlo teško, stoga je vrlo važna edukacija i konzultacija s nutricionistom jer neadekvatno provođenje bezglutenske dijete može imati također posljedice na zdravlje. U današnje vrijeme ovaj način prehrane posta je vrlo popularan u populaciji osoba koje ne boliju od glutenske eneteropatije no u takvoj primjeni često puta izostaje briga o ostalim nutrijenatima na čiji potencijalno problematičan unos dijetetičari oboljele od celijakije upozoravaju kroz vođeni program dijete. Stoga je potrebno istaknuti koje sve posljedice može imati bezglutenska dijeta ukoliko se primjenjuje kod osoba koje nemaju niti jedan od poremećaja povezanih s tolerancijom glutena te ukoliko se neadekvatno primjenjuje. Cilj ovog rada je dati pregled temeljnih karakteristika bezglutenske dijete te dati uvid u bezglutenske proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih, te koje prednosti i moguće nedostatke nosi sa sobom ovaj način prehrane.

gluten ; celijakija ; bezglutenska prehrana ; pšenica

nije evidentirano

engleski

Gluten-Free Diet – Benefits and Risks

nije evidentirano

gluten ; celiac disease ; gluten free foods ; wheat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam