Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 719347)

Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad

Peršurić, Đordano ; Peršurić, Ana ; Peršurić Bernobić, Katarina Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi. 2016. str. 57-65 doi: 10.21857/m16wjcpdw9

Podaci o odgovornosti

Peršurić, Đordano ; Peršurić, Ana ; Peršurić Bernobić, Katarina

hrvatski

Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj

Tehnologija proizvodnje prirodnih pjenušavih vina metodom vrenja u boci predstavlja najzahtjevniju tehnologiju u vinarskoj proizvodnji. Za proizvodnju pjenušaca upotrebljavaju se standardne svjetske sorte: Chardonnay, Pinot crni i Pinot Meunier u Champagni (Francuska), dok se u ostalim dijelovima svijeta, osim ovih koriste i brojne druge, vrlo često i autohtone sorte. Potrošnja pjenušavih vina u svijetu i u EU, bitna je kako količinski, tako još više vrijednosno i u stalnom je porastu, dok je u Republici Hrvatskoj ona još uvijek skromna i količinski i vrijednosno, ali ima trend stalnog rasta. Posljednjih godina broj proizvođača pjenušavih vina u velikom je porastu u svim vinogradarskim krajevima Hrvatske. Potrošnja tih vina u Hrvatskoj je daleko ispod potreba kod domaćih potrošača, ali i mogućnosti ponude u turizmu. Postojeća mala potrošnja trenutno se većim dijelom bazira na jeftinijim i po kvaliteti skromnim pjenušcima i gaziranim vinima iz uvoza. Kultura pijenja kvalitetnih pjenušavih vina sastavni je dio kulture stola i življenja u razvijenim zemljama. Za očekivati je da će i u Hrvatskoj s podizanjem životnog standarda stanovništva i podizanjem kvalitete ugostiteljsko- turističkih usluga bitno rasti i potrošnja kvalitetnih pjenušavih vina. Zato se može tvrditi da u Hrvatskoj neće ni biti velikog napretka u razvoju vinarstva, bez segmenta potrošnje kvalitetnih pjenušavih vina, što otvara veliku razvojnu perspektivu i domaćim proizvođačima.

pjenušava vina, vinogradarstvo, potrošnja vina, kultura stola, klasična metoda

nije evidentirano

engleski

Sparkling wines in function of viticultural development and table culture in the Republic of Croatia

nije evidentirano

sparkling wines, viticulture, wine consumption, table culture, classical method

nije evidentirano

Podaci o prilogu

57-65.

2016.

nije evidentirano

objavljeno

10.21857/m16wjcpdw9

Podaci o matičnoj publikaciji

Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

1848-6231

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice