Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 719347)
Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Peršurić, Đordano ; Peršurić, Ana ; Peršurić Bernobić, Katarina
hrvatski
Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj
Tehnologija proizvodnje prirodnih pjenušavih vina metodom vrenja u boci predstavlja najzahtjevniju tehnologiju u vinarskoj proizvodnji. Za proizvodnju pjenušaca upotrebljavaju se standardne svjetske sorte: Chardonnay, Pinot crni i Pinot Meunier u Champagni (Francuska), dok se u ostalim dijelovima svijeta, osim ovih koriste i brojne druge, vrlo često i autohtone sorte. Potrošnja pjenušavih vina u svijetu i u EU, bitna je kako količinski, tako još više vrijednosno i u stalnom je porastu, dok je u Republici Hrvatskoj ona još uvijek skromna i količinski i vrijednosno, ali ima trend stalnog rasta. Posljednjih godina broj proizvođača pjenušavih vina u velikom je porastu u svim vinogradarskim krajevima Hrvatske. Potrošnja tih vina u Hrvatskoj je daleko ispod potreba kod domaćih potrošača, ali i mogućnosti ponude u turizmu. Postojeća mala potrošnja trenutno se većim dijelom bazira na jeftinijim i po kvaliteti skromnim pjenušcima i gaziranim vinima iz uvoza. Kultura pijenja kvalitetnih pjenušavih vina sastavni je dio kulture stola i življenja u razvijenim zemljama. Za očekivati je da će i u Hrvatskoj s podizanjem životnog standarda stanovništva i podizanjem kvalitete ugostiteljsko- turističkih usluga bitno rasti i potrošnja kvalitetnih pjenušavih vina. Zato se može tvrditi da u Hrvatskoj neće ni biti velikog napretka u razvoju vinarstva, bez segmenta potrošnje kvalitetnih pjenušavih vina, što otvara veliku razvojnu perspektivu i domaćim proizvođačima.
pjenušava vina, vinogradarstvo, potrošnja vina, kultura stola, klasična metoda
nije evidentirano
engleski
Sparkling wines in function of viticultural development and table culture in the Republic of Croatia
nije evidentirano
sparkling wines, viticulture, wine consumption, table culture, classical method
nije evidentirano
Podaci o prilogu
57-65.
2016.
nije evidentirano
objavljeno
10.21857/m16wjcpdw9
Podaci o matičnoj publikaciji
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
1848-6231
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096