Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere (CROSBI ID 719306)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka
hrvatski
Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere
Među mesnim proizvodima, tradicionalni mesni proizvodi (TMP) zbog česte nestandardizirane proizvodnje predstavljaju najveći potencijalni izvor kontaminacije mikotoksinima. Ova proizvodnja uključuje različite tehnološke postupke proizvodnje te široku varijabilnost parametara kao što su temperatura i vlaga. Općenito, postoji veliki utjecaj okolišnih čimbenika na pojavnost plijesni i mikotoksina, a uvjeti proizvodnje u kućanstvima odnosno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima su često nekontrolirani. TMP se proizvode u klimatski različitim regijama Hrvatske, od kontinentalnog, primorskog i planinskog dijela Hrvatske te su među njima mnogi proizvodi i zaštićeni. Kontaminacija TMP mikotoksinima varira po regijama proizvodnje odnosno regionalnim vremenskim uvjetima. Područja s umjerenom klimom pogodnija su za rast Penicillium vrsta, a sa izrazito toplom i vrlo suhom klimom za Aspergillus vrste. Trajni suhomesnati proizvodi imaju više izolata plijesni u odnosu na trajne kobasice kao posljedica dužeg postupka zrenja, ali su kobasice više od njih kontaminirane mikotoksinima. Određene su najveće koncentracije ciklopiazonične kiseline, dok je sa okratoksinom A kontaminiran najveći udio uzoraka. U uzorcima u kojima plijesan koja je potencijalni producent mikotoksina nije identificirana, prisutnost se može dovesti u vezu s kontaminiranim začinima ili carry-over efektom. Izloženosti potrošača mikotoksinima (okratoksinu A, sterigmatocistinu i ciklopiazoničnoj kiselini) najviše doprinosi konzumacija trajnih kobasica (50 - 60 %). Zbog sve povoljnijih klimatskih uvjeta za rast Aspergillus flavus u Europi u narednom razdoblju postoji povećan rizik od kontaminacije visokotoksičnim aflatoksinima.
mikotoksini ; tradicionalni mesni proizvodi ; kontaminacija ; izloženost potrošača ; prevencija
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins in Croatian traditional meat products - risk of contamination, consumer exposure and preventive measures
nije evidentirano
mycotoxins ; traditional meat products ; contamination ; consumer exposure ; prevention
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2022.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
pozvano predavanje
23.05.2022-25.05.2022
Opatija, Hrvatska