Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere (CROSBI ID 719306)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pleadin, Jelka Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere. 2022

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka

hrvatski

Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere

Među mesnim proizvodima, tradicionalni mesni proizvodi (TMP) zbog česte nestandardizirane proizvodnje predstavljaju najveći potencijalni izvor kontaminacije mikotoksinima. Ova proizvodnja uključuje različite tehnološke postupke proizvodnje te široku varijabilnost parametara kao što su temperatura i vlaga. Općenito, postoji veliki utjecaj okolišnih čimbenika na pojavnost plijesni i mikotoksina, a uvjeti proizvodnje u kućanstvima odnosno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima su često nekontrolirani. TMP se proizvode u klimatski različitim regijama Hrvatske, od kontinentalnog, primorskog i planinskog dijela Hrvatske te su među njima mnogi proizvodi i zaštićeni. Kontaminacija TMP mikotoksinima varira po regijama proizvodnje odnosno regionalnim vremenskim uvjetima. Područja s umjerenom klimom pogodnija su za rast Penicillium vrsta, a sa izrazito toplom i vrlo suhom klimom za Aspergillus vrste. Trajni suhomesnati proizvodi imaju više izolata plijesni u odnosu na trajne kobasice kao posljedica dužeg postupka zrenja, ali su kobasice više od njih kontaminirane mikotoksinima. Određene su najveće koncentracije ciklopiazonične kiseline, dok je sa okratoksinom A kontaminiran najveći udio uzoraka. U uzorcima u kojima plijesan koja je potencijalni producent mikotoksina nije identificirana, prisutnost se može dovesti u vezu s kontaminiranim začinima ili carry-over efektom. Izloženosti potrošača mikotoksinima (okratoksinu A, sterigmatocistinu i ciklopiazoničnoj kiselini) najviše doprinosi konzumacija trajnih kobasica (50 - 60 %). Zbog sve povoljnijih klimatskih uvjeta za rast Aspergillus flavus u Europi u narednom razdoblju postoji povećan rizik od kontaminacije visokotoksičnim aflatoksinima.

mikotoksini ; tradicionalni mesni proizvodi ; kontaminacija ; izloženost potrošača ; prevencija

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins in Croatian traditional meat products - risk of contamination, consumer exposure and preventive measures

nije evidentirano

mycotoxins ; traditional meat products ; contamination ; consumer exposure ; prevention

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2022.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

pozvano predavanje

23.05.2022-25.05.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija