Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića (CROSBI ID 719138)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Dolenec, Marko ; Kovač, Ana Marija ; Percan, Valentina ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.). Zagreb: Krmiva, 2022. str. 106-107

Podaci o odgovornosti

Dolenec, Marko ; Kovač, Ana Marija ; Percan, Valentina ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav

hrvatski

Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića

Dodatak fenolnih spojeva u hranu za životinje postaje sve interesantniji posljednjih godina. Zbog antioksidativnih svojstava, fenolni spojevi u hrani za životinje mogu biti zanimljiva hranidbena strategija za smanjenje oksidacije masnih kiselina u jestivim tkivima. Stoga je cilj našeg istraživanja bio istražiti moguće učinke fenolnih spojeva na profil masnih kiselina i oksidacijsku stabilnost tkiva tovnih pilića. Stotinu i dvadeset muških brojlera (soj Ross 308) raspoređeno je u četiri hranidbena tretmana: kontrola, laneno ulje (2% lanenog ulja u hrani), fenoli (0, 5% galne kiseline, taninske kiselina i timola u omjeru 25:25:1) i fenoli + laneno ulje (0, 5% galne kiseline, taninske kiseline i timola u omjeru 25:25:1 i 2% lanenog ulja u hrani). Masne kiseline su analizirane plinskom kromatografijom s masenom detekcijom. Rezultati su obrađeni pomoću programa GraphPad Prism 8. ANOVA i post-hoc Tukey test primijenjeni su za utvrđivanje statističkih razlika između skupina. Razmatrane su značajne razlike pri p < 0, 05. Vrijednosti FRAP i DPPH pokazale su značajno poboljšanje antioksidativnih svojstava u mješavini fenola u usporedbi s pojedinačnim spojevima. Oksidativna stabilnost mjerena je koncentracijom malondialdehida u pilećem mesu koje je bilo zamrznuto šest mjeseci. Primjena fenolnog spoja također je promijenila profil masnih kiselina jestivih tkiva. Koncentracija linolenske kiseline bila je povećana u skupini s fenolnim spojevima i lanenim uljem u usporedbi sa skupinom koja je hranjena samo lanenim uljem. Primjena fenolnih spojeva značajno utječe na sadržaj linolenske masne kiseline i oksidativnu stabilnost jestivih tkiva pilića. Stoga bi opisana mješavina fenolnih spojeva mogla biti alternativa trenutno korištenim antioksidansima u hrani za životinje.

Fenoli, pilići

nije evidentirano

engleski

Synergistic effects of gallic acid, tannic acid, and thymol on the malondialdehyde concentration and the fatty acid profile of chicken broiler tissues

nije evidentirano

Phenols, Chicken

nije evidentirano

Podaci o prilogu

106-107.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022

Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

poster

01.06.2022-03.06.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina