Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića (CROSBI ID 719138)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dolenec, Marko ; Kovač, Ana Marija ; Percan, Valentina ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav
hrvatski
Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića
Dodatak fenolnih spojeva u hranu za životinje postaje sve interesantniji posljednjih godina. Zbog antioksidativnih svojstava, fenolni spojevi u hrani za životinje mogu biti zanimljiva hranidbena strategija za smanjenje oksidacije masnih kiselina u jestivim tkivima. Stoga je cilj našeg istraživanja bio istražiti moguće učinke fenolnih spojeva na profil masnih kiselina i oksidacijsku stabilnost tkiva tovnih pilića. Stotinu i dvadeset muških brojlera (soj Ross 308) raspoređeno je u četiri hranidbena tretmana: kontrola, laneno ulje (2% lanenog ulja u hrani), fenoli (0, 5% galne kiseline, taninske kiselina i timola u omjeru 25:25:1) i fenoli + laneno ulje (0, 5% galne kiseline, taninske kiseline i timola u omjeru 25:25:1 i 2% lanenog ulja u hrani). Masne kiseline su analizirane plinskom kromatografijom s masenom detekcijom. Rezultati su obrađeni pomoću programa GraphPad Prism 8. ANOVA i post-hoc Tukey test primijenjeni su za utvrđivanje statističkih razlika između skupina. Razmatrane su značajne razlike pri p < 0, 05. Vrijednosti FRAP i DPPH pokazale su značajno poboljšanje antioksidativnih svojstava u mješavini fenola u usporedbi s pojedinačnim spojevima. Oksidativna stabilnost mjerena je koncentracijom malondialdehida u pilećem mesu koje je bilo zamrznuto šest mjeseci. Primjena fenolnog spoja također je promijenila profil masnih kiselina jestivih tkiva. Koncentracija linolenske kiseline bila je povećana u skupini s fenolnim spojevima i lanenim uljem u usporedbi sa skupinom koja je hranjena samo lanenim uljem. Primjena fenolnih spojeva značajno utječe na sadržaj linolenske masne kiseline i oksidativnu stabilnost jestivih tkiva pilića. Stoga bi opisana mješavina fenolnih spojeva mogla biti alternativa trenutno korištenim antioksidansima u hrani za životinje.
Fenoli, pilići
nije evidentirano
engleski
Synergistic effects of gallic acid, tannic acid, and thymol on the malondialdehyde concentration and the fatty acid profile of chicken broiler tissues
nije evidentirano
Phenols, Chicken
nije evidentirano
Podaci o prilogu
106-107.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
poster
01.06.2022-03.06.2022
Opatija, Hrvatska