Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Suplementi u prehrani zdravstvenih djelatnika tijekom pandemije COVID-19 (CROSBI ID 310805)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Rugole, Vedrana ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Milošević, Milan Food supplements in healthcare professionals' diet during COVID-19 pandemic / Suplementi u prehrani zdravstvenih djelatnika tijekom pandemije COVID-19 // Sestrinski glasnik, 26 (2021), 2; 82-91. doi: 10.11608/sgnj.26.2.1

Podaci o odgovornosti

Rugole, Vedrana ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Milošević, Milan

hrvatski

Suplementi u prehrani zdravstvenih djelatnika tijekom pandemije COVID-19

Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati utjecaj pandemije Covid-19 na učestalost potrošnje suplemenata u prehrani zdravstvenih radnika. Ispitanici i metode: Ispitivanje je provedeno tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. godine na području grada Zagreba, a obuhvatilo je 279 zdravstvenih djelatnika DZ Centar (liječnici, medicinske sestre/tehničari, farmaceuti). Podatci su prikupljani putem upitnika prilagođenog potrebama ovog istraživanja. Razlike između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu u uzimanju suplementacije tijekom pandemije COVID-19 analizirane su χ2 testom. Sve P vrijednosti manje od 0, 05 su smatrane značajnima. Rezultati: Dobiveni rezultati ukazuju na značaju naviku konzumiranja nekih dodataka prehrani među zdravstvenim djelatnicima, a pojava pandemije COVID-19 utjecala je na trećinu ispitanika da započnu s uzimanjem suplementa (11, 5%) ili da uzimaju više i češće nego prije pandemije (21, 9%). Od vitamina, tijekom pandemije COVID-19 među zdravstvenim djelatnicima povećala se upotreba vitamina C (P=0, 001), vitamina D (P=0, 001) te kompleksa B vitamina (P=0, 048). Najveće povećanje odnosilo se na učestalost uzimanja vitamina D gdje se svakodnevno uzimanje povećalo 3, 63 puta. Značajne razlike u uzimanju minerala, proteina i aminokiselina između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu odnosile su se na uzimanje magnezija i cinka (P<0, 001). Od ostalih dodataka prehrani značajno se povećao unos beta glukana (P<0, 001), ginko bilobe (P=0, 012), kolagena (P=0, 038) te homeopatskih pripravaka (P=0, 006). Zaključak: Pandemija COVID-19 značajno je utjecala na povećani unos dodataka prehrani u zdravstvenih djelatnika. Temeljem najnovijih znanstvenih spoznaja i preporuka o prehrani za vrijeme COVID- 19 trebalo bi više pažnje usmjeriti na principe pravilne prehrane, te dnevne potrebe na vitaminima, mineralima, proteinima i antioksidansima zadovoljiti konzumacijom namirnica iz različitih kategorija hrane, a u slučajevima povećanog rizika od bolesti COVID-19 ili deficita pojedinih nutrijenata koristiti i suplemente.

zdravstveni djelatnici ; suplementi ; COVID-19

nije evidentirano

engleski

Food supplements in healthcare professionals' diet during COVID-19 pandemic

Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati utjecaj pandemije Covid-19 na učestalost potrošnje suplemenata u prehrani zdravstvenih radnika. Ispitanici i metode: Ispitivanje je provedeno tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. godine na području grada Zagreba, a obuhvatilo je 279 zdravstvenih djelatnika DZ Centar (liječnici, medicinske sestre/tehničari, farmaceuti). Podatci su prikupljani putem upitnika prilagođenog potrebama ovog istraživanja. Razlike između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu u uzimanju suplementacije tijekom pandemije COVID-19 analizirane su χ2 testom. Sve P vrijednosti manje od 0, 05 su smatrane značajnima. Rezultati: Dobiveni rezultati ukazuju na značaju naviku konzumiranja nekih dodataka prehrani među zdravstvenim djelatnicima, a pojava pandemije COVID-19 utjecala je na trećinu ispitanika da započnu s uzimanjem suplementa (11, 5%) ili da uzimaju više i češće nego prije pandemije (21, 9%). Od vitamina, tijekom pandemije COVID-19 među zdravstvenim djelatnicima povećala se upotreba vitamina C (P=0, 001), vitamina D (P=0, 001) te kompleksa B vitamina (P=0, 048). Najveće povećanje odnosilo se na učestalost uzimanja vitamina D gdje se svakodnevno uzimanje povećalo 3, 63 puta. Značajne razlike u uzimanju minerala, proteina i aminokiselina između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu odnosile su se na uzimanje magnezija i cinka (P<0, 001). Od ostalih dodataka prehrani značajno se povećao unos beta glukana (P<0, 001), ginko bilobe (P=0, 012), kolagena (P=0, 038) te homeopatskih pripravaka (P=0, 006). Zaključak: Pandemija COVID-19 značajno je utjecala na povećani unos dodataka prehrani u zdravstvenih djelatnika. Temeljem najnovijih znanstvenih spoznaja i preporuka o prehrani za vrijeme COVID- 19 trebalo bi više pažnje usmjeriti na principe pravilne prehrane, te dnevne potrebe na vitaminima, mineralima, proteinima i antioksidansima zadovoljiti konzumacijom namirnica iz različitih kategorija hrane, a u slučajevima povećanog rizika od bolesti COVID-19 ili deficita pojedinih nutrijenata koristiti i suplemente.

healthcare professionals ; food supplements ; COVID-19

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (2)

2021.

82-91

objavljeno

1331-7563

1848-705X

10.11608/sgnj.26.2.1

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice