Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hitna stanja u alergologiji i kliničkoj imunologiji u dermatovenerologij (CROSBI ID 741733)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Lipozenčić, Jasna Hitna stanja u alergologiji i kliničkoj imunologiji u dermatovenerologij / Lipozenčić, Jasna (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2002. 58..

Podaci o odgovornosti

Lipozenčić, Jasna

Lipozenčić, Jasna

hrvatski

Hitna stanja u alergologiji i kliničkoj imunologiji u dermatovenerologij

Hitna stanja u alergologiji i kliničkoj imunologiji u dermatovenerologiji su medicinski bitan javno zdravstveni problem u svijetu i kod nas. Sve su češće alergijske reakcije od različitih udisajnih tvari, hrane i lijekova u vidu urtikarijskog osipa, angioedema i još 25 morfološki različita egzantema. Reakcije na ubode insekata se javljaju ne samo s bolnim infiltratima, nego i diseminiranim osipima i edemom. Česti su akutni virusni i bakterijski egzantemi i enantemi, kao i vezikulo-bulozne reakcije od utjecaja ultraljubičastih zraka, raznih iritativnih i kontaktnih alergena. Incidencija alergijskih bolesti kože je u porastu sve do epidemijskih razmjera. Suvremene dijagnostičke metode, a posebice hitni terapijski postupci sukladno internacionalnom konsenzusu (npr. European Allergy White Paper) ukazuju na potrebu ujednačavanja stavova u kliničkoj praksi. Velik broj bolesnika se liječi zbog alergijskih i kožnih bolesti neadekvatno, upućuju se na testiranja često u fazi aktivne bolesti, a liječe se kortikosteroidima i antihistaminicima duže razdoblje od potrebnog. Cilj tečaja je upoznati liječnike s novim saznanjima u etiologiji, patogenezi, izmijenjenim faktorima okoliša, pravilnom liječenju, posebice hitnih stanja, te prevenciji. Svrha tečaja je usvajanje terapijskih algoritama. Tečaj je namijenjen ponajprije specijalistima i specijalizantima dermatovenerologije, liječnicima opće medicine, interne medicine, te drugih specijalnosti koji se direktno bave ovom problematikom. Program tečaja će se ostvariti kroz predavanja, seminare i vježbe, te priručna skripta koja će se uručiti sudionicima. Nakon tečaja i pismene ankete, sudionicima će se uručiti potvrdnice.

Hitna stanja; alergologija i klinička imunologija; dermatovenerologija

nije evidentirano

engleski

Emergencies in allergology and clinical immunology in dermatovenerology

nije evidentirano

Emergencies; allergology; clinical immunology; dermatovenerology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

58

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti