ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA (CROSBI ID 449810)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Živković, Marija
Bituh, Martina
Ilić, Ana
hrvatski
ISPITIVANJE RAZLIKE U KOLIČINI OTPADA HRANE U PRIGRADSKIM I GRADSKIM ŠKOLAMA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA
Otpad hrane postao je značajan ekološki problem, a s povećanjem ljudske populacije stanje postaje još ozbiljnije. Škole su među velikim proizvođačima otpada hrane, a osim štetnog učinka na okoliš, problem je što djeca ne zadovolje energijski i nutritivni unos. U ovome istraživanju uspoređen je otpad hrane nakon ručka između dviju prigradskih i dviju gradskih osnovnih škola. Otpad hrane je prikupljen tijekom 5 dana kroz dvije sezone. Sva nepojedena hrana s 3508 tanjura prikupljena je metodom agregiranog selektivnog prikupljanja otpada hrane s tanjura. Pokazalo se da djeca u najvećem udjelu na tanjuru ostave nepojedeno povrće (15, 7% gradske škole i 41, 6% prigradske škole) i meso (12, 7% gradske škole i 40% prigradske škole) međutim, generalno se najviše otpada stvara od povrća i škrobne hrane (preko 70%) s obzirom na veću količinu i učestalost serviranja ovih dviju kategorija. U prigradskim školama utvrđena je značajno veća prosječna količina otpada po učeniku od škrobne hrane, povrća i mesa u odnosu na gradske škole što je uzrokovano povećanom količinom serviranja u tim školama. Utvrđena je pozitivna korelacija između količine serviranja i otpada hrane, stoga bi u buduće bilo poželjno definirati količinu serviranja koja bi djeci osigurala adekvatnu energijsku i nutritivnu vrijednost obroka ali ujedno i smanjila količinu otpada.
školski ručak, otpad hrane s tanjura, gradske i prigradske škole
nije evidentirano
engleski
EXAMINATION OF DIFFERENCE IN AMOUNT OF PLATE WASTE BETWEEN URBAN AND SUBURBAN SCHOOLS IN THE ZAGREB CITY
nije evidentirano
school lunch, plate waste, urban and suburban schools
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
27.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb