Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima (CROSBI ID 718747)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ilić, Ana ; Sila, Sara ; Švagelj, Anamarija Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima // Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.). Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 92-92

Podaci o odgovornosti

Ilić, Ana ; Sila, Sara ; Švagelj, Anamarija

hrvatski

Procjena kakvoće prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima

Na kvalitetu jelovnika u izviđačkim kampovima utječe nekoliko čimbenike poput mogućnosti pohrane kvarljivih namirnica, odlaska u kupovinu, cijene obroka, tradicije kuhanja na logoru, prehrambenih navika djece te educiranosti osoba koji izrađuju jelovnike o potrebama djece i mladih. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti kakvoću prehrane u izviđačkim kampovima te zastupljenost pojedinih skupina namirnica u jelovnicima. U istraživanju su se koristili jelovnici i njihovi normativi izrađeni za potrebe ljetnih kampova izviđačkih udruga. Sama procjena nutritivne vrijednosti napravljena je pomoću danskih i američkih tablica s kemijskim sastavom hrane. Nakon procjene nutritivne vrijednosti korišten je HEI-2010 za procjenu kakvoće prehrane te HEI-1995 za procjenu raznovrsnosti namirnica. Analiza podataka provedena je pomoću računalnog programa Microsoft Office Excel 2010. Pomoću HEI-2010 ustanovljeno je da se jelovnici dviju udruga (udruga 1, udruga 2) svrstavaju u kategoriju neprikladne prehrane (39 i 42 boda), dok jedna udruga (udruga 3) spada u kategoriju prehrane koju treba popraviti (56 boda). Iz HEI-1995 preuzet je parametar koji se odnosi na raznovrsnost prehrane te je ustanovljeno da udruga 1 i udruga 2 imaju manje raznovrsnu prehranu (5 i 6 bodova), dok udruga 3 ima izrazito raznovrsnu prehranu (10 bodova). U svim udrugama potrebno je povećati unos cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, plodova mora i izvora biljnih proteina poput mahunarki, sjemenki i orašastog voća te smanjiti unos rafiniranih žitarica i natrija. Međutim, dobiveni rezultati ukazuju na to da udruga 3, usprkos ranije navedenim problemima, ima veći unos voća, zelenog lisnatog povrća i leguminoza, cjelovitih žitarica, izvora proteina animalnog podrijetla, plodova mora i izvora biljnih proteina te manji unos natrija, rafiniranih žitarice i praznih kalorija od udruge 1 i 2. Također, vidljivo je da udruga 3 ima i bolje izbalansirani unosa nezasićeni i zasićenih masnih kiselina. Ovakav rezultat postignut je time što je jelovnik udruge 3 izradila je osoba educirana o potrebama djece i mladih. Usprkos problemima vezanih uz planiranje i izvedbu prehrane u ljetnim izviđačkim kampovima izradom normativa i jelovnika od strane educiranih osoba poput nutricionista i kuhara kakvoća prehrane u izviđačkim ljetnim kampovi može se poboljšati.

Kakvoća prehrane ; HEI ; Raznolikost prehrane ; Izviđački kamp ; Jelovnici

nije evidentirano

engleski

Assessment of food quality in menus od scout camps

nije evidentirano

Nutiriton quality ; HEI ; Nutrition diversity ; Scout camps ; Menus

nije evidentirano

Podaci o prilogu

92-92.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of 5th International Congress of Nutritionists

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

978-953-59317-1-3

Podaci o skupu

5th International Congress of Nutritionists

poster

17.11.2017-19.11.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Metalurgija, Nutricionizam

Poveznice