Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Moždani udar vodeći uzrok invaliditeta (CROSBI ID 753569)

Druge vrste radova | popularni rad

Demarin, Vida ; Bošnjak, Marija ; Bosnar Puretić, Marijana Moždani udar vodeći uzrok invaliditeta // Vaše zdravlje, Octal pharma, 2002(26), str.6-14. 2002.

Podaci o odgovornosti

Demarin, Vida ; Bošnjak, Marija ; Bosnar Puretić, Marijana

hrvatski

Moždani udar vodeći uzrok invaliditeta

Epidemiološki podaci pokazuju da su bolesti knnih žila neprijatelj broj jedan suvremenog čovjeka. Od njih su pak cerebrovaskulame bolesti, od kojih je najznačajniji moždani udar, treći najvažniji uzrok pobolijevanja i smrtnosti te vodeći uzrok invaliditeta u svijetu i u nas. Liječenje i rehabilitacija iziskuju značajna novčana sredstva, a obzirom da u dvije trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invalidnost koja čest.o uzrokuje trajnu radnu nesposobnost, posljedice moždanog udara utječu i na gospodarstvo i novčano opterećenje jedne zemlje. Procjenjuje se da čak 46% slučajeva moždanog udara nastaje u produktiwoj dobi opće populacije izmedu 45. i 59. godine života. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju nakon preboljelog moždanog udara ovisi o njegovoj težini. Dvije trećine bolesnika preživjelih nakon moždanog udara oporav se do manje ili veće samostalnosti, a trećina je trajno onesposobljena za sam.ostalan život i o si o tudoj pomoći. Ako se bolesnik i opora i dovoljno da bude radno sposoban, bez provodenja preventiwih mjera povećava se rizik od ponovnog moždanog udara koji može biti i fatalan.

moždani udar; invaliditet

nije evidentirano

engleski

Stroke as the leading cause of disability

nije evidentirano

stroke; disability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vaše zdravlje, Octal pharma, 2002(26), str.6-14

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti