Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.) (CROSBI ID 449639)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Piškor, Antonija
Mlinarić, Selma
hrvatski
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)
Mikrozelenje je mlado, nezrelo povrće koje sadrži veće koncentracije aktivnih spojeva u odnosu na zrelo povrće i sjemenke. Mikrozelenje iz porodice krstašica (Brassicaceae) dobar je izvor antioksidansa, fenolnih spojeva, askorbinske kiseline i karotenoida. Proizvodnja mikrozelenja ograničena je kratkim rokom trajanja zbog visokog omjera površine i volumena, visoke stopeespiracije i transpiracije kao i ubrzane senescencije. Istraživanje je provedeno na tri kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): crvena rotkvica (CR), japanska bijela rotkva (D) i ružičasta rotkvica (CHR). Mikrozelenje je uzgajano u komorama s umjetnim ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem (45 umol m-2s-1) i kontroliranim uvjetima (24°C, fotoperioda 16/8 h). U radu ispitivan je utjecaj dva tipa svjetlosti i sedmodnevnog skladištenja (+4˚C) na fiziološki status tri kultivara mikrozelenja rotkvica mjerenjem ukupne antioksidativne aktivnosti, koncentracije ukupnih topljivih proteina i šećera, askorbinske kiseline, polifenola, antocijana te karotenoida i klorofila. Rezultati su pokazali djelotvorniji utjecaj ljubičastog LED osvjetljenju na uzgoja mikrozelenja rotkvica. Sedmodnevno skladištenje na niskoj temperaturi pokazalo se kao učinkovita je metoda očuvanja kvalitete i produženja roka trajanja odabranih kultivara mikrozelenja rotkvica budući da je antioksidativnu aktivnost bila dovoljna održi ravnotežu reaktivnih kisikovih vrsta u stanicama. Uzgoj mikrozelenja na bijelom LED osvjetljenju pokazao je stabilnije fiziološke reakcije u biljkama nakon skladištenja na niskoj temperaturi.
mikrozelenje, LED svjetlost, skladištenje, polifenoli, antocijani
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties of radish (Raphanus sativus L.) microgreens
nije evidentirano
microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek