Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.) (CROSBI ID 449639)

Ocjenski rad | diplomski rad

Piškor, Antonija Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.) / Mlinarić, Selma (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2021

Podaci o odgovornosti

Piškor, Antonija

Mlinarić, Selma

hrvatski

Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)

Mikrozelenje je mlado, nezrelo povrće koje sadrži veće koncentracije aktivnih spojeva u odnosu na zrelo povrće i sjemenke. Mikrozelenje iz porodice krstašica (Brassicaceae) dobar je izvor antioksidansa, fenolnih spojeva, askorbinske kiseline i karotenoida. Proizvodnja mikrozelenja ograničena je kratkim rokom trajanja zbog visokog omjera površine i volumena, visoke stopeespiracije i transpiracije kao i ubrzane senescencije. Istraživanje je provedeno na tri kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): crvena rotkvica (CR), japanska bijela rotkva (D) i ružičasta rotkvica (CHR). Mikrozelenje je uzgajano u komorama s umjetnim ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem (45 umol m-2s-1) i kontroliranim uvjetima (24°C, fotoperioda 16/8 h). U radu ispitivan je utjecaj dva tipa svjetlosti i sedmodnevnog skladištenja (+4˚C) na fiziološki status tri kultivara mikrozelenja rotkvica mjerenjem ukupne antioksidativne aktivnosti, koncentracije ukupnih topljivih proteina i šećera, askorbinske kiseline, polifenola, antocijana te karotenoida i klorofila. Rezultati su pokazali djelotvorniji utjecaj ljubičastog LED osvjetljenju na uzgoja mikrozelenja rotkvica. Sedmodnevno skladištenje na niskoj temperaturi pokazalo se kao učinkovita je metoda očuvanja kvalitete i produženja roka trajanja odabranih kultivara mikrozelenja rotkvica budući da je antioksidativnu aktivnost bila dovoljna održi ravnotežu reaktivnih kisikovih vrsta u stanicama. Uzgoj mikrozelenja na bijelom LED osvjetljenju pokazao je stabilnije fiziološke reakcije u biljkama nakon skladištenja na niskoj temperaturi.

mikrozelenje, LED svjetlost, skladištenje, polifenoli, antocijani

nije evidentirano

engleski

Antioxidant properties of radish (Raphanus sativus L.) microgreens

nije evidentirano

microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija