Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 119603

Tihi tireoiditis - prikaz slučaja


Žmire, Josip; Kardum Skelin, Ika; Šuštrčić, Dunja; Čolak, Božo; Cvitković, Petar; Sokolić, Lea;
Tihi tireoiditis - prikaz slučaja // Treći hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Plitvička jezera 2003. Knjiga sažetaka / Altabas, Velimir (ur.).
Zagreb: Studio HRG d.o.o., 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Tihi tireoiditis - prikaz slučaja
(Silent thyreoiditis - case report)

Autori
Žmire, Josip ; Kardum Skelin, Ika ; Šuštrčić, Dunja ; Čolak, Božo ; Cvitković, Petar ; Sokolić, Lea ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Treći hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Plitvička jezera 2003. Knjiga sažetaka / Altabas, Velimir - Zagreb : Studio HRG d.o.o., 2003

Skup
Treći hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Plitvička jezera, Hrvatska, 01-04.06.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hipertireoza
(Hyperthyreosis)

Sažetak
Autori prikazuju relativno rijedak oblik hipertireoze - tihi tireoiditis. 35-godišnja bolesnica je došla radi guše i bez posebnih smetnji. Nalazi hormona štitnjače i TSH su bili u području hipertireoze (5.3.2002. TSH 0.05 N.v.0.3-3.8 mJ/l ; FT4 64.5 N.v.9.8-16.8 pmol/l ; FT3 20.6 N.v. 3.4-7.8 pmol/l). Scintigrafski se štitnjača nije prikazala a UZ i citološka punkcija su ukazivali na autoimunu bolest štitnjače. Bolesnica je samo praćena i slijedeći nalazi su pokazali uredne vrijednosti (28.3.2002. TSH 0.08 ; FT4 13.0 ; FT3 4.2) da bi se nakon dva mjeseca snizili u hipotireotične vrijednosti (TSH 18.4 ; FT4 89.8 ; FT3 4.7). Nakon prolaznog liječenja tiroksinom konačni ishod je bila eutireoza (TSH 2.7 ; FT4 13.4 ; FT3 4.5 9.9.2002.). Autori razmatraju elemente bitne za dijagnozu te ističu važnost prepoznavanja hipertireoze u sklopu tihog tireoiditisa radi izbjegavanja nepotrebnog i štetnog liječenja tireostaticima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0045002

Ustanove
Klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac

Profili:

Avatar Url Petar Cvitković (autor)

Avatar Url Božo Čolak (autor)

Avatar Url Lea Sokolić (autor)

Avatar Url Josip Žmire (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Žmire, Josip; Kardum Skelin, Ika; Šuštrčić, Dunja; Čolak, Božo; Cvitković, Petar; Sokolić, Lea;
Tihi tireoiditis - prikaz slučaja // Treći hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Plitvička jezera 2003. Knjiga sažetaka / Altabas, Velimir (ur.).
Zagreb: Studio HRG d.o.o., 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Žmire, J., Kardum Skelin, I., Šuštrčić, D., Čolak, B., Cvitković, P., Sokolić, L. & (2003) Tihi tireoiditis - prikaz slučaja. U: Altabas, V. (ur.)Treći hrvatski endokrinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Plitvička jezera 2003. Knjiga sažetaka.
@article{article, editor = {Altabas, V.}, year = {2003}, pages = {71}, keywords = {Hyperthyreosis}, title = {Silent thyreoiditis - case report}, keyword = {Hyperthyreosis}, publisher = {Studio HRG d.o.o.}, publisherplace = {Plitvi\v{c}ka jezera, Hrvatska} }