Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva (CROSBI ID 718253)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Samardžić, Senka ; Turić, Nataša ; Imširović, Alen Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva // Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup / Fazlović, Albina (ur.). Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt, 2022. str. 194-198

Podaci o odgovornosti

Samardžić, Senka ; Turić, Nataša ; Imširović, Alen

hrvatski

Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva

CRC je treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod oba spola u cijelom svijetu ; 2020. godine je uzrokovao 515.637 smrtnih slučajeva muškaraca i 419.536 smrtnih slučajeva žena. Kada se gledaju prehrambeni rizični čimbenici, konzumacija crvenog i prerađenog mesa dokazano povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva. Osim prerađenog mesa i pretilosti na veći rizik od pojave raka debelog crijeva dokazano utječe i konzumacija alkohola. Čimbenici koji vjerojatno smanjuju pojavu raka debelog crijeva su konzumiranje cjelovitih žitarica, vlakana, mliječnih proizvoda i suplemenata kalcija. U meta analizi provedenoj 2011. godine koja je obuhvaćala preko 1, 5 milijun ispitanika dokazano je da se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma smanjuje za 2% za svakih 100 grama dnevno konzumiranog povrća. Postoje dokazi da je konzumacija mlijeka protektivna za nastanak raka debelog crijeva. Potrebno je raditi na primarnoj prevenciji kolorektalnog karcinoma ; djelujući na rizične čimbenike za njegov nastanak, kao što su prehrana, tjelesna neaktivnost, povećana tjelesna težina, konzumacija alkohola i uporaba duhana. Sekundarnom prevencijom, odnosno ranim otkrivanjem ove zloćudne novotvorine možemo postići izlječenje u 95% slučajeva, te tako bitno utjecati na duljinu i kvalitetu života oboljelih.

Prehrana ; rizik ; kolorektalni karcinom (CRC)

nije evidentirano

engleski

Diet as a risk factor in the development of colon cancer

nije evidentirano

Diet ; risk ; colorectal cancer (CRC)

nije evidentirano

Podaci o prilogu

194-198.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup

Fazlović, Albina

Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt

978-99955-99-63-8

Podaci o skupu

10. međunarodni naučni skup: Sigurnost i kvalitet hrane

predavanje

13.05.2022-13.05.2022

Brčko, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita