Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva (CROSBI ID 718253)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Samardžić, Senka ; Turić, Nataša ; Imširović, Alen
hrvatski
Prehrana kao rizičan čimbenik u nastanku karcinoma debelog crijeva
CRC je treći vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod oba spola u cijelom svijetu ; 2020. godine je uzrokovao 515.637 smrtnih slučajeva muškaraca i 419.536 smrtnih slučajeva žena. Kada se gledaju prehrambeni rizični čimbenici, konzumacija crvenog i prerađenog mesa dokazano povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva. Osim prerađenog mesa i pretilosti na veći rizik od pojave raka debelog crijeva dokazano utječe i konzumacija alkohola. Čimbenici koji vjerojatno smanjuju pojavu raka debelog crijeva su konzumiranje cjelovitih žitarica, vlakana, mliječnih proizvoda i suplemenata kalcija. U meta analizi provedenoj 2011. godine koja je obuhvaćala preko 1, 5 milijun ispitanika dokazano je da se rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma smanjuje za 2% za svakih 100 grama dnevno konzumiranog povrća. Postoje dokazi da je konzumacija mlijeka protektivna za nastanak raka debelog crijeva. Potrebno je raditi na primarnoj prevenciji kolorektalnog karcinoma ; djelujući na rizične čimbenike za njegov nastanak, kao što su prehrana, tjelesna neaktivnost, povećana tjelesna težina, konzumacija alkohola i uporaba duhana. Sekundarnom prevencijom, odnosno ranim otkrivanjem ove zloćudne novotvorine možemo postići izlječenje u 95% slučajeva, te tako bitno utjecati na duljinu i kvalitetu života oboljelih.
Prehrana ; rizik ; kolorektalni karcinom (CRC)
nije evidentirano
engleski
Diet as a risk factor in the development of colon cancer
nije evidentirano
Diet ; risk ; colorectal cancer (CRC)
nije evidentirano
Podaci o prilogu
194-198.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sigurnost i kvalitet hrane, X međunarodni naučni kup
Fazlović, Albina
Brčko: Evropski univerzitet Brčko Distrikt
978-99955-99-63-8
Podaci o skupu
10. međunarodni naučni skup: Sigurnost i kvalitet hrane
predavanje
13.05.2022-13.05.2022
Brčko, Bosna i Hercegovina