Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije (CROSBI ID 449537)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bogičević, Milan
Vranić, Marina
hrvatski
Hranidbena vrijednost kukuruznih silaža Sisačko- moslavačke županije
Kukuruzna silaža (KS) je visoke energetske vrijednosti i glavna energetska komponenta obroka u hranidbi preživača. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranidbenu vrijednost KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se bave proizvodnjom mlijeka. Analizirano je 65 uzoraka KS NIR spektroskopijom na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete u akreditiranom laboratoriju Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Križevcima. Utvrđeno je da se boja analiziranih uzoraka KS kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0, 8-1, 9 cm (55 %), a zatim od 0, 4-0, 8 cm (31%). Proizvedene KS su u prosjeku imale 378 g suhe tvari (ST) kg-1 svježeg uzorka, 73 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, i 408 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Srednja vrijednost sadržaja škroba je iznosila 343 g kg-1 ST, a ME je 10, 85 MJ kg-1 ST. Srednja pH vrijednost je iznosila 4, 37, a kretala se od 3, 5- 6, 5. Prosječna neto energija laktacije (NEL) je iznosila 6, 56 MJ kg-1 ST, a prosječna probavljivost organske tvari (OT) 711 g kg-1 ST. Zaključeno je da su analizirani uzorci KS, prema prosječnim vrijednostima pojedinih parametara kvalitete, visoke hranidbene vrijednosti i proizvedeni od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti. Osim toga, široki rasponi sadržaja pojedinih parametara kvalitete proizvedenih KS, ukazuju na neujednačenu hranidbenu vrijednost kao posljedicu primjene različitih tehnologija uzgoja i siliranja usjeva kukuruza.
kukuruzna silaža, kemijski sastav, NIR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Nutritive value of corn silages in Sisak-Moslavina County
nije evidentirano
maize silage, NIR spectroscopy, chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
17.05.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb