Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Školjkaši u moru - školjke u stolu (CROSBI ID 717992)

Prilog sa skupa u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Gaćina, Nikolina ; Radić Lakoš, Tanja Školjkaši u moru - školjke u stolu // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku / Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita et al. (ur.). 2013. str. 639-647

Podaci o odgovornosti

Gaćina, Nikolina ; Radić Lakoš, Tanja

hrvatski

Školjkaši u moru - školjke u stolu

Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni ušća rijeke Krke sveukupno koncesionirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjeg kapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja maksimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytlus galoprovincialisI i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus)u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. Ovim radom žele se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke Krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati u nutritivnu vrijednost pojedinih školjaka i njihovu primjenu u gastronomiji.

školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija

nije evidentirano

engleski

Bivalves in the sea - Shellfish on the table

nije evidentirano

bivalves, enviromental management, nutrition value of shellfish, gastronomy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

639-647.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku

Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita ; Marguš, Drago ; Mečev, Dijana ; Pavlović, Marina ; Poljičak, Ivica ; Radačić, Marko ; Šišara, Jelena ; Urem, Frane

Šibenik: Veleučilište u Šibeniku

1846-6699

Podaci o skupu

1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow"

predavanje

19.09.2013-20.09.2013

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Nutricionizam