ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA (CROSBI ID 717906)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Maligec, Cristina ; Amić, Ana
hrvatski
ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA
Vitamin C je vrlo snažan antioksidans prisutan u voću i povrću. U ovom radu, jodometrijska titracija je upotrijebljena za ispitivanje efekta skladištenja i vrste obrade na koncentraciju askorbinske kiseline u voću i voćnim prerađevinama. Metoda je jednostavna i praktična za brzo određivanje vitamina C. Dobivene vrijednosti uspoređene su s USDA bazom podataka. Korišten je svježi, smrznuti i obrađeni voćni materijal. Između ostalog, od voća je ispitana aronija, brusnica, borovnica, drenjina, goji, razne sorte jabuke, mango, tayberry i crna višnja. Suhi biljni materijal ispitan je u dva oblika, kao suhi materijal i u obliku čajne infuzije. Uspoređivanjem eksperimentalnih vrijednosti s vrijednostima USDA baze podataka uočene su velike razlike u sadržaju vitamina C u voću i voćnim prerađevinama. U odnosu na voćne prerađevine, svježe voće sadrži najveću koncentraciju vitamina C te njegovom preradbom dolazi do gubitka samog vitamina zbog njegovih kemijskih svojstava. Suhi biljni materijal je najsiromašniji vitaminom C, dok se dobar udio vitamina nalazi u svježem i smrznutom voću.
vitamin C ; voće ; voćne prerađevine ; jodometrija
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION AND COMPARISON OF VITAMIN C CONCENTRATION IN SELECTED FRUIT AND FRUIT PRODUCTS
nije evidentirano
vitamin C ; fruit ; fruit products ; iodometry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
119-119.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA
2718-2177
Podaci o skupu
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
poster
24.02.2022-25.02.2022
Zagreb, Hrvatska