Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA (CROSBI ID 717906)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Maligec, Cristina ; Amić, Ana ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA // XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA. 2022. str. 119-119

Podaci o odgovornosti

Maligec, Cristina ; Amić, Ana

hrvatski

ODREĐIVANJE I USPOREDBA KONCENTRACIJE VITAMINA C U ODABRANOM VOĆU I VOĆNIM PRERAĐEVINAMA

Vitamin C je vrlo snažan antioksidans prisutan u voću i povrću. U ovom radu, jodometrijska titracija je upotrijebljena za ispitivanje efekta skladištenja i vrste obrade na koncentraciju askorbinske kiseline u voću i voćnim prerađevinama. Metoda je jednostavna i praktična za brzo određivanje vitamina C. Dobivene vrijednosti uspoređene su s USDA bazom podataka. Korišten je svježi, smrznuti i obrađeni voćni materijal. Između ostalog, od voća je ispitana aronija, brusnica, borovnica, drenjina, goji, razne sorte jabuke, mango, tayberry i crna višnja. Suhi biljni materijal ispitan je u dva oblika, kao suhi materijal i u obliku čajne infuzije. Uspoređivanjem eksperimentalnih vrijednosti s vrijednostima USDA baze podataka uočene su velike razlike u sadržaju vitamina C u voću i voćnim prerađevinama. U odnosu na voćne prerađevine, svježe voće sadrži najveću koncentraciju vitamina C te njegovom preradbom dolazi do gubitka samog vitamina zbog njegovih kemijskih svojstava. Suhi biljni materijal je najsiromašniji vitaminom C, dok se dobar udio vitamina nalazi u svježem i smrznutom voću.

vitamin C ; voće ; voćne prerađevine ; jodometrija

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION AND COMPARISON OF VITAMIN C CONCENTRATION IN SELECTED FRUIT AND FRUIT PRODUCTS

nije evidentirano

vitamin C ; fruit ; fruit products ; iodometry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

119-119.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIV. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA

2718-2177

Podaci o skupu

XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

poster

24.02.2022-25.02.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija