Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Visoke temperature prijete (CROSBI ID 753565)

Druge vrste radova | popularni rad

Demarin, Vida ; Bosnar Puretić, Marijana Visoke temperature prijete // Vaše zdravlje, Octal pharma, 2002(25), str.48-51, ISSN 1332-232x. 2002.

Podaci o odgovornosti

Demarin, Vida ; Bosnar Puretić, Marijana

hrvatski

Visoke temperature prijete

Zadnjih godina, naročito zbog izražene promjene klimatskih prilika, povezivanje meteoroloških parametara i bolesti zaintrigiralo je i brojne znanstvenike. Istraživanja na tu temu radena su i prije više desetaka godina, ali u današnje doba ona imaju i praktičnu svrhu - izradu biometeorološhih prognoza. Ovo cijelo područje znanosti zove se humana biometeorologija, a cilj joj je pratiti wemenske prilike, njihov utjecaj na pojavu odredene bolesti te nakon zaključaka razvjati akcije sa svrhom prevencije odredenog broja incidenata akutnih bolesti i olakšanja tegoba kod kroničnih bolesnika. U Izraelu, tako, već više godina djeluje služba koja prati prodiranje vrućih zračnih "fronti" te na vrijeme upozorava pućanstvo da u te dane što više borav u klimatiziranim prostorima, da pije dovoljno tekućine, a razmišlja se i o preporuci preventivnog uzimanja acetilsalicilne kiseline (Aspirina) koja smanjuje sklonost zgrušavanju krvi. Zbog promjene klimatskih prilika na našem području i sve težeg podnošenja vremenskih ekstrema, u Klinici za neurologiju KB ``Sestre milosrdnice", Referentnom centru za neurovaskulame poremećaje Ministarstva zdravstva RH, tijekom 2001. godine provedeno je istraživanje o povezanosti meteoroloških faktora i pojave različitih tipova moždanog udara. Konaćni rezultati, koji su obuhvaćali obradu podataka više od tisuću bolesnika, bili su u skladu s rezultatima inozemnih studija s područja sa klimom sličnoj našoj. Naime, ućestalost moždanog udara, naročito ishemijskog (nastaje začepljenjem krvne žile), znatno je veća tijekom ljetnih mjeseci kada su prisutne ekstremno visoke temperature i oscilacije atmosfershog tlaha i vlažnosti.

temperature; moždani udar

nije evidentirano

engleski

High temperatures are threatening

nije evidentirano

temperatures; stroke

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vaše zdravlje, Octal pharma, 2002(25), str.48-51, ISSN 1332-232x

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti