Energetska efikasnost enzimske sinteze biodizela (CROSBI ID 449305)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Seletković, Klara
Budžaki, Sandra
Ostojčić, Marta
hrvatski
Energetska efikasnost enzimske sinteze biodizela
Biodizel je smjesa metilnih estera masnih kiselina (eng. Fatty Acid Methyl Esters, FAME) nastalih transesterifikacijom biljnih ulja i/ili životinjskih masti s metanolom, uz prisustvo katalizatora. Biodizel se može proizvoditi kemijskim i enzimskim putem. Cilj ovoga rada bio je u enzimski kataliziranoj reakciji transesterifikacije sintetizirati biodizel te procijeniti energetsku efikasnost procesa. Za sintezu je korišteno svježe jestivo suncokretovo ulje i metanol te Amano lipaza podrijetlom iz bakterije Burkholderia cepacia u koncentracijama 250 i 750 U/g reakcijske smjese, različite koncentracije i pH vrijednosti fosfatnog (200 mmol/L, pH 7 i 8) i univerzalnog Britton- Robinsonovog pufera (40 i 200 mmol/L, pH 10). Reakcije su provođene u trajanju od 24 sata, a uzorci biodizela su uzimani nakon 1, 2, 3, 6, 12 i 24 sata. Udio FAME određena je plinskom kromatografijom. Optimalni uvjeti za provedbu enzimske sinteze biodizela (udio metilnih estera masnih kiselina u sirovom biodizelu veći od 99 %) uz B. cepacia lipazu tijekom prvog sata sinteze su 50 °C, molarni omjer ulja i metanola 1:3, 4, aktivnost lipaze od 250 U/g reakcijske smjese uz 200 mmol/L Britton-Robinsonov pufer pH 10. Enzimski katalizirana transesterifikacija se pokazala energetski efikasna (EROEI > 1), uz omjer dobivene i utrošene toplinske energije od 1, 16.
biodizel ; transesterifikacija ; lipaza iz Burkholderia cepacia ; energetska efikasnost
nije evidentirano
engleski
Energy Efficiency of the Enzymatic Synthesis of Biodiesel
nije evidentirano
biodiesel ; transesterification ; lipase from Burkholderia cepacia ; energy efficiency
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija