Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 119257

Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica


Peraica, Maja; Domijan, Ana-Marija; Jurjević, Željko; Cvjetković, Bogdan
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica // DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega / Korunić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Korunić, 2003. str. 165-176 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica
(Prevention of exposure to mycotoxins from food and feed)

Autori
Peraica, Maja ; Domijan, Ana-Marija ; Jurjević, Željko ; Cvjetković, Bogdan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega / Korunić, Zlatko - Zagreb : Korunić, 2003, 165-176

Skup
15. seminar DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 12-14.03.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mikotoksini; dekontaminacija; hrana; krmivo; prevencija
(Mycotoxins; decontamination; food; feed; preventive measures)

Sažetak
Mikotoksini su produkti raznorodnih plijesni koji se mogu naći u ljudskoj i životinjskoj hrani biljnog i životinjskog podrijetla. U umjerenoj klimatskoj zoni najčešće se nalaze plijesni roda Fusarium (fumonizini, trihoteceni i zearalenon) i Penicillium (okratoksini, citrinin i penicilična kiselina). U radu su opisane preventivne mjere i iznesene preporuke za čuvanje namirnica koje bi trebalo pažljivo provoditi kako bi se spriječila kontaminacija s plijesnima, rast plijesni i nastanak mikotoksina. Opisane su i mogućnosti smanjenja koncentracije mikotoksina u namirnicama, kao i dodaci životinjskoj hrani kojima se može spriječiti apsorpcija mikotoksina iz probavnog trakta. Ove metode treba izbjegavati koliko je to moguće, jer mogu smanjiti vrijednost namirnica, prevesti mikotoksine u oblike koje je teže detektirati, a koji su jednako toksični ili karcinogeni a ne postoji metoda kojom bi se mogli ukloniti svi mikotoksini. Stoga je posebno važno naglasiti vrijednost metoda kojima se sprečava kontaminacija hrane mikotoksinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022018
0178024

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb