Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L. (CROSBI ID 449154)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikša, Ema Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L. / Rusak, Gordana (mentor); Vujčić Bok, Valerija (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2022

Podaci o odgovornosti

Nikša, Ema

Rusak, Gordana

Vujčić Bok, Valerija

hrvatski

Učinak proteina, ugljikohidrata i ulja na bioraspoloživost polifenola i biološke učinke ekstrakta lista vrste Ginkgo biloba L.

Ginkgo biloba L. biljna je vrsta iz porodice Ginkgoaceae i poznata je po imenu „Ginko“ ili prema lokalnim imenima „Yin-xing“ u Kini i „Icho“ u Japanu. Ekstrakt lišća ginka koristi se u fitoterapiji i kao dodatak prehrani. Ima utjecaj na poboljšanje cerebralne cirkulacije, na mršavljenje, antidiabetički, antihipertenzitivni i hipolipemični učinak zbog čega se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je ispitati učinak proteina kazeina, glukoze i ulja na biodostupnost bioaktivnih tvari (fenola, flavonoida, fenolnih i hidroksicimetnih kiselina, flavanola, flavonola, proantocijanidina, terpenskih trilaktona) te na antioksidacijsku i antidijabetičku aktivnost i pomoć pri mršavljenu ekstrakta ginka u uvjetima probave in vitro. Koristeći spektrofotometrijske metode za određivanje koncentracije fitokemikalija, aktivnosti lipaze, α-amilaze, α-glukozidaze, glikacije albumina goveda i antioksidacijske aktivnosti, te analizu uzoraka ginka kromatografijom visoke moći razlučivanja i statističke metode (jednosmjerna ANOVA, Duncan test i analizu glavnih komponenti) utvrdila sam da primjena tableta ginka na prazan želudac ili uz hranu te sastav te hrane ovise o tome koji biološki učinak prvenstveno želimo postići. Što znači da treba imati drugačiji pristup u kombinaciji tableta ginka i hrane ako se radi o poboljšanju cerebralne cirkulacije i pamćenja, antioksidativnom ili antidijabetičkom učinku ili pomoći pri mršavljenju.

ginko, biodostupnost, antioksidativna aktivnost, antidijabetička aktivnost, mršavljenje

nije evidentirano

engleski

The effect of proteins, carbohydrates and oils on bioavailability of polyphenols and bioactivities of Ginkgo biloba L. leaf extract

nije evidentirano

ginkgo, bioavailability, antioksidant, antidijabetic activity, weight loss

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

28.02.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija

Poveznice